Stäng fönster Göteborg kn, TUVE 11:115 M.FL. TUVE

OMRÅDE
Området är vackert beläget i östra Tuve och består av två byggnader, dels ett själavårdscentrum som tidigare var prästbostad, dels ett dagcenter som tidigare var församlingshem. Området avgränsas i norr av Glöstorpsvägen, i öster av Tuvevägen, i väster av ett grönområde med en liten å och i söder av Ängstuvevägen. Byggnaderna är uppförda på en kulle där berget går i dagen på sina ställen. Där det tidigare var en rosengård och ett uterum för ungdomsverksamhet finner vi idag en parkeringsplats respektive en gräsmatta. Området är trots dessa förändringar grönt och skönt. Det ligger undanskymt och är placerat efter en svacka med lummig växtlighet omkring vilket gör det relativt svårt att upptäcka.

BYGGNADER
Bebyggelsen består av två byggnader med gula tegelfasader. Husen kröns av flacka kopparklädda sadeltak.

Våningar: 2 (suterräng)
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: tegel
Fasadfärg: gult
Takform: sadeltak
Takmaterial: bandtäckning av koppar
Utvändiga detaljer: vädringsbalkong (själavårdscentret), arkadtak över entréerna, märklig kopparhuv på norra gaveln av dagcentret(dagcentret), upphöjt takparti (dagcentret), vindfång

Byggnadernas gula tegelfasader vilar på putsade betonggrunder. Båda husens huvudentréer kröns med ett arkadtak av plåt. Församlingshemmet är ordnat i nord-sydlig riktning med stora fönsterband på den östra fasaden, där också byggnadens huvudentré är belägen. Den norra gaveln innehåller ett treluftsfönster, en dörr och en märklig kopparhuv som liknar en klocka placerad under taknocken. På baksidan av byggnaden finns en uteplats och på fasaden enluftsfönster och fönsterband som placerats i liv med densamma.

Byggnaden som tidigare innehöll församlingshemmet ändrade verksamhet 1997 och blev då ett dagcenter för utvecklingsstörda. Byggnaden som ursprungligen innehöll prästbostaden är förlagd i öst-västlig riktning. Entrén är lokaliserad på fasaden som vetter mot norr. Där finns även en garageport, några fönster och en vädringsbalkong av franskt snitt. Fönstren, av varierande typ, och den franska balkongen är placerade i liv med fasaden. Gavlarna består endast av gult tegel. På baksidan finns fönster av varierande storlekar och typer samt en uteplats med bruna vindfång. Prästbostaden rymmer sedan 10 år ett själavårdscentrum, där kyrkans anställda kan dra sig tillbaka för religös kontemplation.