Stäng fönster Göteborg kn, TUVE 9:44 M.FL. TUVE

OMRÅDE
Området är beläget i östra delen av Tuve, strax norr om Tuve centrum. Det ligger på en höjd med skogsklädda omgivningar och en ringgata, Ankarhielmsvägen, som löper runt nästan hela området. Från Ankarhielmsvägen löper mindre säckgator utefter vilka villabebyggelsen i området är placerad. Villorna, som vänder gavlarna åt gatan, är byggda i suterräng med lummiga terrasserade trädgårdar mellan husen. Till varje villa hör ett garage eller ett dubbelgarage med träportar av något varierande utformning. Naturstensmurar och brunbetsade trästaket är vanligt förekommande liksom gatstenssatta garageuppfarter och rhododendronplanteringar.

Villorna är 21 till antalet och ligger tätt intill varandra i den bergiga terrängen. Atmosfären är intim och säckgatorna nästintill privata. Lövtätheten och den koncentrerade bebyggelsestrukturen gör det svårt att överblicka området.

BYGGNADER
Villorna är uppförda i en våning under flackt pulpettak. Byggnadskropparna är långsträckta med små indragna fasadpartier som bildar vindskyddade vinklar och vrår. Fasaderna är av rött tegel med många inslag av liggande, vitmålad eller brunbetsad panel.

Stomme/konstruktion: träregelverk
Fasad: tegel, liggande träpanel
Fasadfärg: röd, vit respektive brunbetsad
Takform: flackt pulpettak
Takmaterial: plåt
Utvändiga detaljer: dubbelgarage med portar av varierande material, fönster i band, plåtskodd skorsten

Fönstren är av en- eller tvåluftstyp, grupperade i band eller en och en. Taken var ursprungligen papptäckta. Enligt en av de boende i området har så gott som samtliga hus byggts till och fönstren bytts ut. Tillbyggnaderna består ofta i att en vägg har flyttats ut mot gatan vilket har förstorat allrummet. Förändringarna är inte uppenbara utan väl anpassade till den säregna 1960-talsarkitekturen.

KOMMENTAR
Villaområdet är ett gott exempel på en form av 1960-talsarkitektur som karaktäriseras av sina fina naturmaterial såsom natursten och tegel. Dubbelgaragen vittnar om att man vände sig till en välbärgad grupp av människor.