Stäng fönster Göteborg kn, TUVE 10:113 TUVE

OMRÅDE
Området är beläget i östra delen av Tuve. Det avgränsas i norr av Glöstorpsvägen och i söder av en djup bäckravin. I öster ligger ett villaområde från 1950-talet och ett stycke längre österut sträcker sig den stora Tuvevägen. I väster ligger Ängsskogens ålderdomshem och längre bort Tuve centrum. Från Glöstorpsvägen leder två återvändsgator in i området. Vid gatorna har parkeringsplatser för de boende anordnats.

Terrängen i området är flack och präglas av välskötta trädgårdar som inramas av staket och buskage. Vid trädgårdarnas avslutning i söder ligger små förrådsbyggnader som ramar in gräsmattan. Smala och nästintill privata gångpassager leder från parkeringarna till entréerna. Mellan husen sträcker sig smala band av gräsmatta som kan karaktäriseras som halvprivata.

Bebyggelsen består av 12 radhus byggda med gavlarna åt öster och väster. Trädgårdarna med små uteplatser vetter åt söder medan entréerna vänder sig åt norr. I norra delen av området ligger också en kombinerad tvättstuga och värmecentral som byggts ihop med ett av radhusen. Huset är uppfört i två våningar med fasader som täckts med steniskivor. En skorsten markerar byggnadens funktion.

BYGGNADER
Husen är uppförda i två våningar under flacka sadeltak med svart plåttäckning. Fasaderna är täckta med gul panelimiterande plåt.

Stomme/konstruktion: lättbetong
Fasad: korrugerad plåt som imiterar liggande och stående träpanel
Fasadfärg: röd, gul
Takform: flackt sadeltak
Takmaterial: takpanneimiterande plåt
Utvändiga detaljer: indragna balkonger, entréverandor av vitmålad trä

Fönstren är av pivåtyp, vita och djupt indragna i fasadlivet. Radhusen tilläggsisolerades kraftigt år 1990. Då tillkom också den nuvarande plåtfasadtäckningen. Ursprungligen var fasaderna täckta med ädelputs.

KOMMENTAR
Områdets struktur är bevarad men bebyggelsen har genomgått förändringar som har omvandlat den från 1950-talsarkitektur till 1980-talsarkitektur. Exempel på detta är de plåttäckta fasaderna, de vita träverandorna med sin snickarglädje och den kraftiga tilläggsisoleringen som gör att fönstren hamnar långt in i fasadlivet.