Stäng fönster Göteborg kn, HJÄLLBO 7:7 M.FL. HJÄLLBO

OMRÅDE
Området är beläget i Hjällbo i stadsdelen med samma namn. Det består av femton flerbostadshus som delas av Hjällbos centrumbebyggelse i en nordlig och en sydlig del. Det södra området benämns Sandspåret och det norra Bergsgårdsgärdet. Husen är grupperade som lameller på plan mark som sluttar svagt åt söder. De är omgivna av flerfamiljshus i varierande storlek, både höga och låga skivhus samt punkthus. Bostadsmiljön är i väster och norr i direkt kontakt med den kuperade och skogsbeväxta naturen. Området förbinds av gångvägar med övriga områden i Hjällbo. Öster om områdets parkeringsdäck finns spårvägen dragen i en ravin. På andra sidan spårvägen finns den östra delen av Hjällbo där bland annat högstadieskolan och Bläseboskolan är belägna, den östra delen nås via en gångbro över spårvägen.

Byggnaderna utgörs av långa byggnadskroppar i tre till fyra våningar varav några har källare. De är placerade parallellt i öst- västlig riktning vilket innebär att alla lägenheter har visuell kontakt med bergens grönska. Byggnadskropparna är bredare i vardera ändan genom ett vinkelställt hörnparti. Denna svaga profilering av lamellhuset skapar tydligt avgränsade gårdsbildningar. Gårdsmiljön upplevs som mer markerad och sluten till skillnad från den öppna trädgårdssidan som saknar avskiljande häckar eller staket. Trädgårdssidan nås via en passage genom huskroppen och är till största delen en stor gräsmatta medan entrégårdarna är asfalterade och rymmer lekplatser. Några gårdar har kompletterats med mindre förrådsbyggnader och tillbyggnader. Friliggande, storskaliga parkeringsdäck finns i anslutning. Parkeringsdäcken är utformade så att uppställningsytor finns på två plan. Enstaka garagelängor av trä finns på det övre, öppna planet. Tidigare fanns där även mopedgarage men de revs 1997.

I den södra delen av Berggårdsgärdets parkeringsdäck finns lokaler. År 1978 lät Göteborgs Bostadsaktiebolag AB uppföra en påbyggnad på det befintliga parkeringsdäckets övre plan. Åt arbetsförmedlingen byggdes en envånings påbyggnad med fasad av träpanel samt dolt tak. Under tidens gång har verksamheten varierat, bland annat har socialtjänsten varit lokaliserad dit. Idag används den till större delen av förvaltningsbolaget Hjällbobostaden och den katolska organisationen Caritas.

Till ett av bostadshusen har fogats en utbyggnad som används av Angereds folkhögsskola.

BYGGNADER
Byggnaderna är uppförda av rött tegel. Bottenvåningen har markerats som en sockelvåning genom ett större format på tegelstenarna. Området Sandspåret har varierats genom att de norra fasaderna har bemålats sektionsvis i grått, rött och vitt. Övriga fasader i områdena Sandspåret och Berggårdsgärdet är tegelröda med vita fönster och vita skivpartier. Sandspåret har även en gesims av skivmaterial samt plåtbetäckta gavelrösten. Berggårdsgärdet har valmade tak.

Våningar: 3-4, varav några med källare
Stomme/konstruktion: platsgjuten betong, limmad lättbetongstav
Fasad: ½ stens fasadtegel, u-plywood/asbestcementskiva
Fasadfärg: rött tegel med vita skivpartier, tegelfasad målad i vitt, rött och grått
Takform: flacka, valmade sadeltak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: indragna balkonger, franska balkonger, skärmtak över entréer, burspråk

Fönsterplaceringen är regelbunden med vita perspektivfönster ibland kombinerade med en fransk balkong eller ett tvåluftsfönster. Mot trädgårdssidan varieras fasaden av burspråk i byggnadens hela höjd som också bryter den raka takfotslinjen. Balkongerna är indragna och placerade parvis. De är av betong och den bakomliggande fasaden är klädd med panel, hela balkongpartiet, det vill säga fronter och den bakomliggande fasaden, är vitmålad. Entréerna är antingen indragna i byggnadsvolymen eller placerade i liv med fasaden, beroende på hissens placering i trapphuset. De icke indragna entréerna har försetts med ett enkelt skärmtak.

Husen renoverades mellan 1989-1990 då de tidigare tegelfasaderna kläddes om med nytt rött tegel, fönsterbyte skedde och taken lades om, vilket resulterade i att taken i den södra delen av området Sandspåret blev synliga genom en utskjutande takfot. Dessutom bemålades tegelfasaderna i olika kulörer.