Stäng fönster Göteborg kn, HJÄLLBO 60:3 HJÄLLBO

OMRÅDE
Området är beläget i stadsdelen Hjällbos sydvästra del. Området utgörs av byggnader utmed ett centralt gångstråk i öst-västlig riktning från Hjällboskolan och västerut till Skolspåret. Centrumbebyggelsen är centralt placerad i Hjällbo och ligger i direkt anslutning till bostadsbebyggelsen. Matarlederna Gråbovägen och Hjällbovägen gör butikerna tillgängliga även för bilburna kunder. En parkeringsplats finns på butiksbyggnadens södra sida. Östra delen av Hjällbo förbinds med centrumbebyggelsen via en gångbro över spårvägen.

I byggnaderna längs stråket återfinns funktioner som apotek, bank, post, dagligvaruhandel, frisör, konditori, tandläkare, viss föreningsverksamhet, daghem, gym/brottning, mödra- och barnhälsovård samt socialtjänst. Flera av de nämnda verksamheterna är inrymda i de omkringliggande hyreshusens bottenvåningar. En byggnad som inte ingår i området men som ändå är belägen längs stråket är Hjällbo kyrka.

Centrumbyggnaderna är anlagda på plan, terrasserad mark i samma nivå som kringliggande bostadsbebyggelse. Marken är asfalterad. Byggnadsmassan utgörs av en större, rektangulär enplansbyggnad med butiker och servicefunktioner. Sydväst om denna finns tre parallellt ställda, rektangulära och paviljonglika byggnader med bland annat fritidsgård, föreningsverksamhet och daghem. Ursprungligen var även en sjukvårdscentral inrymd där, men den flyttades år 1978 till en ny byggnad. Utöver dessa byggnader finns ett tält med grönsaksförsäljning och vid vissa tidpunkter även fiskbil och annan torghandel.

Eftersom centrumbyggnaderna stod klara först några år efter färdigställandet av omkringliggande bostäder uppfördes en enkel, provisorisk startbutik 1968. Den revs när den permanenta centrumanläggningen, vilken kom att inrymma många olika servicefunktioner såsom polis, försäkringskassa, post, apotek, banker, konditori och kolonialhandel, stod klar 1970.

BYGGNADER
Butiksbyggnaden (kv 5:13) är en låg, enplans byggnad med dolt tak som till ytan har formen av en parallellogram, det vill säga en byggnadskropp utan räta vinklar.

Stomme/konstruktion: stålpelare
Fasad: träpanel, dansk sjösten
Fasadfärg: brun
Takform: dolt plantak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: se nedan

Byggnaden är uppförd med ytterväggar av betongelement samt limmad lättbetongstav. Fasaderna är av betong med frilagd dansk sjösten, glas och träpanel. De släta fasaderna avslutas upptill med en rostfri plåtomfattning vilken döljer det flacka valmade sadeltaket som är täckt av papp. Byggnadens norra fasad är mer enhetlig än övriga fasader och utgörs delvis av ett högt placerat fönsterband. Där finns också ursprungliga entrépartier med små skärmtak och på fasaden även belysningsarmatur, allt i rostfri metall. På centrumbyggnadens norra och södra sida annonseras butiksentréerna med arkader som sträcker sig ut från byggnadskroppen mot gångstråket respektive parkeringsplatsen. Arkaderna utgörs av bågformade metalltak som stöttas av enkla smidespelare. På byggnadens södra sida finns även en lastbrygga.

I sydväst uppfördes 1989 en större byggnad (6:9). Den har en fasad av spritputs, avfärgad i brunt med ett plåtbelagt plantak vars avslutning är neddragen mot fasaden vilket ger fasaden ett kompakt och mer massivt intryck. De tre röda längorna (6:2) söder om den är enkla rektangulära byggnader med dolt tak. Byggnaderna är i en våning med undantag av den nordliga som också har en suterrängvåning.

Stomme/konstruktion: träregelstomme
Fasad: lockpanel
Fasadfärg: röd
Takform: dolt pulpettak
Takmaterial: papp

Fasaderna är klädda med rödmålad lockpanel som delas i olika fält av svartmålade lister. De avslutas upptill av takstegens kortsida som har klätts in med svart liggande panel alternativt svartlackerad plåt, som ansluter till de pappbelagda pulpettaken. Enluftsfönstren är vita och placerade i band eller grupper.

KOMMENTAR
Centrumbebyggelsens ursprungliga karaktär, som ett långsträckt gångstråk med flera funktioner, är delvis bevarad även om det har förtätats med fler byggnader under senare tid. Själva centrumbyggnaden med affärer är en vacker byggnad vilket tyvärr delvis är skymt av reklampelare/skyltar och senare tillkomna entréarkader och den rena estetiken kommer inte till sin rätt. (Tillägg april 2001: Hjällbo centrums alla byggnader och markyta genomgår en övergripande omvandling.)