Stäng fönster Göteborg kn, HJÄLLBO 9:4 HJÄLLBO

OMRÅDE
Området är beläget i stadsdelen Hjällbo, på östra sidan av spårvägsspåren i Hjällbo. Bebyggelsen utgörs av lamellhus och vinkelhus belägna på en stor, svagt terrasserad, gräsbevuxen yta. I norr höjer sig skivhusen på Hjällbo Lillgata och i öster skiljer Gråbovägen bostadsområdet från ett villaområde. I sydost är högstadieskolan Hjällboskolan belägen. Östra Hjällbo förbinds via en gångbro med den västra delen där bland annat allmän service finns att tillgå.

Bebyggelsen utgörs av tre till fyra våningar höga hus som är placerade så att vinkelhusen bildar en skärm ut mot parkeringsplatser på den östra sidan. I väster är de raka huslamellerna utplacerade med gavlarna mot en gemensam gårdsbildning. Gårdsmiljön kan uppfattas mest som en stor gemensam yta men byggnaderna delar också gården i mindre, gräsbevuxna halvprivata sfärer. Gårdarna korsas av en asfalterad gångväg som leder till centrum och marken täcks av träd och buskplanteringar, lekplatser och tennisplaner.

Bostadsbebyggelsen är, förutom fyra garagebyggnader, även kompletterad med en daghemsbyggnad som förbinder två av lamellhusen samt två mindre hus med samlingslokaler. Flera lägenheter i bottenvåningarna är ombyggda och används till barnomsorg.

Våningar: 3-4
Stomme/konstruktion: platsgjuten betong
Fasad: spritputs, frilagd ballast
Fasadfärg: brun, beige
Takform: flacka sadeltak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: se nedan

Bottenvåningen markeras i fasaden med brungul spritputs. I övrigt består fasaderna av sandwichelement med frilagd ballast i dansk sjösten. Fasaden går i liv med taket och avslutas med en skivinklädd gesims.

Tre olika typer av fönster, perspektiv-, enlufts- och tvåluftsfönster, som alla målats i en stark blå kulör, skapar regelbundna fasaduttryck. Balkongerna är utanpåliggande och riktade åt öst, väst och syd. Balkongväggarna är klädda med blåmålad träpanel. Entréerna är indragna och riktade mot gårdsrummet. Själva entrépartierna är av trä och brunlaserade. Utanför varje entré finns en rödmålad spaljé, troligen uppsatt under senare tid.

Kompletterande byggnader är alla uppförda i ett plan. De har en träfasad av lockpanel och pappbelagda sadeltak.

KOMMENTAR
Området är relativt oförändrat då det inte har skett någon större renovering. Områdets byggnader är släta, enhetliga, enkla och rena. Byggnadernas disposition medför att det skapas varierade gårdsrum, med olika halv- och helprivata sfärer, mellan husen med möjlighet till lek och samvaro. Det är en miljö med goda förutsättningar i den grundläggande planstrukturen.