Stäng fönster Göteborg kn, HJÄLLBO 9:2 M.FL. HJÄLLBO

OMRÅDE
Området omfattar fem höga skivhus i Hjällbo, i stadsdelen Hjällbo. De är avskilt belägna mellan Gråbovägen och Hjällbovägen, norr om de lägre lamellhusen på Bondegärdet och med naturen tätt inpå i norr.

Bostadshusen är högt belägna med utsikt över hela Hjällbo. De är uppförda på en terrasserad yta med ramper och trappor av betong som leder ned till parkeringsytan i söder framför bostadshusen. På bebyggelsens norra sida reser sig den otuktade terrängen. Den sluttande terrängen gör att husens våningshöjd varierar mellan sju och åtta våningar, men taknocken följer samma linje. Husen är placerade som lameller i nord- sydlig riktning så att alla lägenheter kan ta del av ljuset och utsikten. De yttersta husen är något längre och inramar gårdsmiljön. Uppförd vid bostadshusens norra gavel finns en mindre samlingslokal, alternativt fritidsgård, uppförd under början av 1980-talet. Gårdsrummen mellan husens entréer upplevs som halvprivata, och de är utrustade med sittplatser, sandlåda och lekanordningar för barn.

1987 uppfördes en oregelbunden byggnad i tre våningar som byggdes samman med det östra skivhuset. Fasaderna putsades och avfärgades ljust blå, det oregelbundna taket täcktes med svartlackerad plåt. Byggnaden rymmer stadsdelsnämndens organisation samt Gatukontoret.

Våningar: 7-8 samt källare
Stomme/konstruktion: platsgjuten betong, prefabricerade betongelement
Fasad: frilagd ballast av dansk sjösten
Fasadfärg: brun/beige
Takform: plantak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: se nedan

Fasaden utgörs av sandwichelement med frilagd ballast av dansk sjösten. Fasaderna sträcker sig upp mot de plana taken och avslutas med en indragen gesims av ljust bruna skivor under en plåtomfattad takavslutning. Hisschakten är täckta av stora "huvar" av plåt. Fönstergrupperingen, fyra olika fönsterkompositioner med perspektivfönster och vädringsfönster, är regelbundet upprepade över fasaden. Husen har både franska balkonger och indragna balkonger. Vid en renovering under början av 1980-talet kläddes de franska balkongerna med aprikosfärgad plåt på både fönstersmygar och fönsterbröstningar. På skivhusen i kvarter 9:2 har balkongpartierna klätts in med aluminiumplåt. Entrépartierna är indragna och har ursprungligen varit klädda med grönglaserat klinker och träpanel. De skyddas av ett mindre, utskjutande skärmtak omfattat av kopparplåt. Entrépartierna i kvarter 9:2 är ersatta av aluminiumpartier och husens balkonger har glasats in under 1990-talet.

Parkeringsdäcken är gjorda av betong. Vid uppförandet användes en brädform som har givit väggarna en struktur.

Byggnaderna har sedan uppförandet genomgått ett flertal förändringar, balkongerna har glasats in eller ersatts med aluminiumpartier och de ursprungliga entrépartierna har bytts mot aluminiumpartier. Lägenheter har även byggts om så att de numera rymmer daghemsverksamhet.

KOMMENTAR
Förutom förändringen i den östra delen har bebyggelsen kvar sin ursprungliga plandisposition. Fasaderna är delvis förändrade, fönster och plåtarbeten är sekundära liksom entrépartier. Parallellt ställda skivhus är inte så vanliga i Göteborg.