Stäng fönster Göteborg kn, TOLERED 129:25 M.FL. CENTRALA HISINGEN

OMRÅDE
På gränsen till Kvillebäcken i östra Tolered, ligger detta lamellhusområde. Totalt 12 stycken lamellhus är utplacerade i den helt plana terrängen. De är upppförda med en för tiden avancerad elementbyggnadsteknik och är grupperade kring halvöppna gårdar vilka skärmas av mot den intilliggande Björlandavägen med en nästan 300 meter lång byggnadskropp. En portik leder genom denna murliknande byggnadskropp - bestående av två lamellhus sammanlänkade med en mindre butiksbyggnad - ut mot en större parkeringsplats, vilken ligger som en frizon mellan bostadsbebyggelsen och trafikleden utanför. Garage finns i bottenvåningen i lamellhusen ut mot parkeringen. Det helt trafikseparerade bostadsområdet var ett av de första i Göteborg som planerades utifrån ett tänkt bilinnehav med en bil per lägenhet.

Ett centralt öst-västligt gångstråk går mellan den långa "muren" och en rad av tio parallellställda lamellhus. De parallellställda lamellhusen ligger parvis mot en smalare entrégård. Balkonger och uteplatser vetter mot bredare gårdar vilka delvis avgränsas mot det centrala gångstråket av enplansbyggnader med tvättstugor och pannrum. Enligt stadsplanen skulle dessa gårdar även rumsligt avgränsas mot söder, av låga daghems- och skolbyggnader. Istället ligger tre enplansbyggnader med daghem och föreningslokaler relativt fritt i det grönområde som finns söder om bostadsbebyggelsen.

I en tidigare stadsplan från 1949 var området tänkt för tvåvånings lamellhus liknande de som finns västerut längs Björlandavägen. Skälet till att bygga lamellhus med ytterligare två våningar motiveras i den nya stadsplanen ritad av Koj Jonsson, av bättre möjligheter att uppnå rimliga hyreskostnader för de relativt stora lägenheterna i området på fyra rum och kök. Bland annat anges att pålningskostnaderna annars blivit orimligt höga. Innan nuvarande bebyggelse uppfördes fanns här ett mindre jordbruk och en repslagarbana.

BYGGNAD
Fasaderna på de fyra våningar höga lamellhusen har en tydlig horisontell indelning; med betongelement i en fönsterbröstning mellan fasadband av två-, tre- och fyraluftsfönster med mellanliggande partier av infärgad eternit, bland annat luckorna in till de helt indragna vädringsbalkongerna/torkrummen. Färgen på eterniten varierar mellan husen i tre olika kulörer; ockragult, tallgrönt och rött. De låga komplementbyggnaderna (butik, tvättstugor och daghem mm) har samtliga rödmålad stående träpanel och flacka svarta plåttak utan taksprång.

Bebyggelsen vid Fyrklövergatan var det tredje området uppfört av Fastighetsbolaget Göteborgsbostäder med en speciell typ av elementbyggnadsteknik. Ett begränsat antal bjälklags-, balk-, pelar- och fasadelement av betong användes. Även antalet inredningstyper minimerades genom att planlösningarna inte spegelvändes utan istället "roterades" runt trapphuset.

Våningar: 4
Stomme/konstruktion: prefabricerade balkar, pelare och bjälklagselement av betong, innerväggar av trä
Fasad: betong och eternit
Fasadfärg: ljusgrå betong, röd, ockragul och tallgrön eternit
Takform: flackt sadeltak
Takmaterial: eternit (enligt bygglov)
Utvändiga detaljer: fasadband med två, tre och fyrluftsfönster med mellanliggande infärgad eternit, eternitluckor till de helt indragna vädringsbalkongerna/torkrum, flacka sadeltak utan takutsprång, eternit på gavelrösten, senare tillkomna pergolor vid entréerna, infärgad korrugerad eternit på vissa sockelvåningar.

KOMMENTAR
Övriga tre områden uppförda av samma fastighetsägare enligt samma ursprungliga utformning, har förändrats genom ombyggnader. Bebyggelsen vid Fyrklövergatan är det enda relativt oförändrade. I kommunens bevarandeprogram från 1985 anges att: "Fyrklövergatan markerar viktiga utvecklingar i byggnadsteknik, bostadsutformning och stadsplanering och är således av särskilt byggnadskulturhistoriskt intresse".