Stäng fönster Malmö kn, LJUNGBYHUS 2 M.FL. RIBERSBORG

Beskrivning
Området består av kvarteret Ljungbyhus där åtta skivhus i sju våningar byggdes mellan åren 1950 och 1970. Trots den långa utbyggnadstiden har husen en relativt likformig utformning. Kvarteret ligger i den västligaste delen av Ribersborg, ett av Malöms mest attraktiva stadsdelar.
Husen uppfördes av olika privata byggherrar och ritades av Svenivar Ekstrand och Axel Carlsson. Dessa arkitekter anlitades ofta just av enskilda mindre byggmästare. Götsa Olson ritade huset på fastigheten Ljungbyhus 10, och han lät också uppföra det i egen regi.
Husen är placerade i nord-sydlig riktning med ca 40 meters mellanrum och följer Erik Bülow-Hübes funktionalistiska stadsplan från 1936.
Fasaderna har antingen gult eller rött tegel. Fönsterna är huvudsakligen en-lufts och kvadratiska. Fönsterytorna ganska stora. Ett par av husen har balkongfronter av vita betongelement. I några fall är balkongfronterna av sinuskorrugerad koppar. Mellan husen finns i flera fall underjordiska garage. Husen har sadeltak, ibland något indragna så att takterasser skapats på olika sätt. Flertalet har tegelklädda tak.
Det sist byggda huset (Ljungbyhus 9, vid Henrik Wranersgatan, 1967-70) avviker något från de övriga med sin något enklare utformning vilken föga skiljer det från miljonprogrammets bostadshus i ytterområdena.
Lägenheterna i området är övervägande stora. Treor är dominerande men det finns även ett större antal fyror och femmor.
Kvarteret är högt exploaterat och präglas av de kraftfulla och enkla byggnadsvolymerna vars storlek och relativa närhet till varandra ger ett nästan överväldigande intryck. Flera av husen har ett gediget och elegant detaljutförande och flera av dem är så gott som i originalskick.