Stäng fönster Göteborg kn, KALLEBÄCK 14:1 KALLEBÄCK

OMRÅDE
Högt i en sluttning, längst söderut i stadsdelen ligger denna sjukhemsbyggnad som under 1990-talet kompletterats med ytterligare gruppbostäder ritade av samma arkitektkontor. Sjukhemsbyggnaden är placerad så att de boende från de gemensamma rummen får en storslagen utsikt över stadsdelen nedanför. De två senare tillkomna byggnaderna ligger nedanför i sluttningen mot nordväst. Området markerar slutet på en mer stadsmässig bebyggelse i gränsen mot det stora naturreservatet runt Delsjöarna. Lövskogen som omgärdar sjukhemmet på tre sidor är ett populärt strövområde. Härifrån leder bland annat en stig upp till ett utsiktsberg strax intill.

Till sjukhemmet kommer man från Mejerigatan via Smörkärnegatan - en återvändsgränd som slutar vid parkeringen framför entrén. Mellan parkeringen och entrén ligger en trädgårdsanläggning där de boende kan slå sig ner vid de små lusthusen. Gångvägen mellan entrén och trädgården har utformats som en pergola.

BYGGNADER
Sjukhemsbyggnaden är utformad som en långsmal länga i rött tegel, som genom en entrévåning i suterräng anpassar sig till de stora nivåskillnaderna på fastigheten. Entréfasaden vänder sig mot nordväst där två nästan fristående trapphustorn dominerar fasaden. En övre mezzaninliknande våning har en indragen fasad i vit plåt.

Våningar: 5 inklusive 1 i suterräng
Stomme/konstruktion: betongbjälklag och inneväggar
Fasad: fasadtegel, plåt
Fasadfärg: rött, vitt
Takform: motfallstak enligt bygglov (ev. ombyggt till flackt sadeltak)
Takmaterial: papp enligt bygglov (ev. utbytt mot plåt)
Utvändiga detaljer: två fristående trapphustorn i tegel, översta våningen avviker med fasad av vit plåt, indragna stora altaner med skjutglaspartier i fasad.

Fönstren sitter i breda fönsterpartier. Balkongerna är helt indragna bakom öppningsbara glaspartier, förutom på översta våningen där balkongen inte är inbyggd. Sjukhemmet är ombyggt, främst interiört under 1980- och 1990 talet.

KOMMENTAR
Där sjukhemmet ligger på sluttningen mot Delsjöns strövområde markerar den avslutningen på den mer stadsmässiga bebyggelsen i stadsdelen Kallebäck. Både dess storskalighet och placering i anslutning till ett parkområde är tidstypisk.