Stäng fönster Göteborg kn, BACKA 5:1 M.FL. BACKA

OMRÅDE
Området är beläget i Brunnsbo i stadsdelen Backa. Det omfattar två längor med radhus längs Rimsmedsgatans södra sida. De är placerade på plan mark i randen av ett kuperat bergsmassiv. Det omges i söder av enstaka friliggande villor från äldre tid och i norr av ett flerfamiljsområde med punkthus och skivhus.

Området omfattar 18 stycken radhus fördelade på två separata byggnadsvolymer. Varje länga, som är uppdelad på tre byggnadskroppar, är anpassade till terrängen så tillvida att de försiktigt trappas upp mot berget.

Radhuslängorna är belägna nära gatan med enbart rabatter med buskage framför entréerna. En trappa av trä leder ned till trottoaren. Bilar parkeras utmed gatan. Trädgårdarna söder om byggnadskroppen nås via trätrappor och tomterna skiljs åt av häckar. I anslutning till radhusen finns en garagelänga.

BYGGNADER
Radhusen är uppförda i två våningar. Den norra gatufasaden är klädd med brunrött tegel med återkommande perspektivfönster. I fasaden bredvid entrén sitter även fyra små ljusinsläpp av betongglas. En trappa med svartlackerade räcken leder upp till varje ytterdörr som är av lackerat trä. Den östra längan har skärmtak av korrugerad plast.

Våningar: 2 samt källarvåning
Stomme/konstruktion/konstruktion: betong, betongpelare
Fasad: ½ stens fasadtegel, betong
Fasadfärg: röd, benvit
Takform: pulpettak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: skuggspel genom indragna balkonger

Den södra fasaden är av slät benvit betong. Den har stora tvåluftsfönster på andra våningen och enluftsfönster på första våningen. Balkongerna mot söder är indragna i huskroppen så att de skyddas av taket. Balkongfronter och takgesimser är inklädda med mörk, liggande träpanel. Varje lägenhets altan och balkong åtskiljs från grannen med en lägenhetsskiljande vägg som är bredare i basen än i toppen, vilka ger söderfasaden ett egenartat uttryck.

Byggnadernas tegelklädda gatufasad är slät, mörk och mer sluten än trädgårdssidans fasad som karakteriseras av öppenhet genom den ljusa slätputsade fasaden med stora fönsteröppningar. Det skapar en spänning mellan det inre och det yttre. Söderfasaden artikuleras även genom vertikala väggar av betong som skiljer lägenheterna.

KOMMENTAR
Byggnaderna är i ursprungligt skick förutom enstaka förändringar. De är välhållna. Radhusens gestaltning samt det rumsliga sammanhanget ger arkitektonisk och miljömässig kvalitet.