Stäng fönster Göteborg kn, BACKA 76:1 M.FL. BACKA

OMRÅDE
Skolan är belägen i Backa röd i stadsdelen Backa. Den är placerad på en höjd med utsikt över ett storskaligt flerfamiljsområde i Backa röd. Sydväst om skolan finns Backavallen, en klubbstuga och flera bollplaner. Bakom skolan åt norr, reser sig ett stort obebyggt bergsområde där barnen kan springa omkring. Till skolområdet hör också en daghemsbyggnad i slänten söder om skolan.

Skolan består av en långsträckt något oregelbunden byggnadskropp med suterrängvåning samt en friliggande paviljong från 1970-talets senare del. Skolbyggnaden rymmer både klassrum, matsal och gymnastiksal medan paviljongen rymmer klassrum. Skolgården omger byggnaden på alla sidor och entréerna återfinns både på byggnadens norra och södra sida. Skolgården är delvis asfalterad, delvis gräsbevuxen och en bollplan är insprängd mellan tallbeståndet.

BYGGNADER
Skolbyggnaden består av en S-formad byggnadskropp med två olika husdjup. Den är uppförd i en våning och suterrängvåning. Byggnadsvolymens fasad är klädd med gult tegel och den har en lätt takkonstruktion. Den har släta och anspråkslösa fasader som artikuleras av ett vitt fönsterband i fasadens övre del samt vita fönster samlade i partier och turkosblå entrépartier i byggnadens bottenvåning.

Paviljongen utgörs av en vinkelbyggd byggnadskropp i en våning. Den består av en träbyggnad med omgivande lekgård inhägnat av staket. Fasaderna är klädda med gul lockpanel med vita horisontella och vertikala listverk. Bruna enluftsfönster är oregelbundet placerade i fasaden. Sadeltaket har utskjutande takfot och är belagt med takpannor.

Skolbyggnad
Våningar: 1 samt suterrängvåning
Stomme/konstruktion/konstruktion: betong
Fasad: fasadtegel, liggande slät träpanel
Fasadfärg: gul, vit
Takform: valmat sadeltak
Takmaterial: svart papp
Utvändiga detaljer: solskärm, indragen entré

Byggnadens enluftsfönster är placerade i grupper i suterrängvåningen medan första våningen har ett fönsterband av enluftsfönster varvat med mindre vädringsfönster vilka binds samman av vit träpanel till ett band i fasaden. Även över fönsterbandet är fasaden klädd med vit, liggande slätpanel. Byggnaden kröns av ett utskjutande valmat sadeltak. Alla entrépartier, utom ett som är indraget i byggnadskroppen, är placerade i liv med fasaden. De är utförda av plåt med en turkosblå kulör och delvis glasade.

Taket på skolbyggnaden lades om under 1980-talets början. Det valmade taket ersatte då ett papptäckt plantak. För att skydda fönsterbandet sattes en väggfast solskärm upp över fönsterbandet.

KOMMENTAR
Tegelfasaderna är märkta av tidens tand och behöver en upprustning. Skolan är trevligt belägen i en södersluttning med närhet till skog och naturområde.