Stäng fönster Göteborg kn, BACKA 128:1 BACKA

OMRÅDE
Kyrkan är belägen i Backa röd i stadsdelen Backas norra del med utsikt över Selma Lagerlöfs torg. Kyrkan med vidhängande lokaler är uppförd i slänten av ett bevuxet bergsområde och begränsas i norr av tillfartsvägen Backadalen. Den ligger i anslutning till ett bostadsområde i sydväst.

Den har en parkeringsplats på sin västra sida och omges för övrigt av gräsmattor.

BYGGNADER
Kyrkobyggnaden utgörs av två sammanhängande byggnadskroppar med olika form. Östra delen karaktäriseras av kyrkosalens högresta takfall där sparrarna, i takfallets lutning, skjuter ut från byggnadskroppen och vilar på marken så att de är synliga utanför byggnadskroppen. Den lägre byggnadskroppen domineras av en stor och djup entré, placerad i byggnadens hörn med ett pulpettliknande tak men är egentligen ett asymmetriskt sadeltak, som sakta höjer sig mot söder, där det bryts och vändes ned mot fasaden. Den lägre delen innehåller entré, administrativ enhet och församlingslokaler.

Stomme/konstruktion: träreglar
Fasad: träpanel/tegel
Fasadfärg: rosa/röd/rödbrun
Takform: sadeltak
Takmaterial: eternit kvarto, papp
Utvändiga detaljer: synliga sparrar, listverk av trä, indragen entré, pelare

Fasaderna är klädda med rödbrunt tegel men över fönstren förekommer träpanel. Fasaden på kyrkosalens gavelröste är av rosa träpanel med dekorerande listverk i en utmärkande röd kulör. Taksparrarna är synliga i gavelfasaden liksom utanför byggnadens långsidor. På gavelröstet bildar trälisterna ett kors. Horisontellt liggande enluftsfönster och spröjsade enluftsfönster i en rosa kulör pryder fasaderna. Det branta sadeltaket är täckt av en korrugerad asbestcementskiva, "eternit kvarto". Den lägre delens tak är belagt med papp. Den utkragande takfoten är inklädd med träpanel. Entrén är indragen under taket i den låga delens nordvästra hörn. Taket stöttas av en pelare av tegel.

KOMMENTAR
Kyrkan har en säregen form och materialsamverkan. Gestaltningen verkar tidstypisk men ändå ganska speciell. Det ursprungliga skicket är väl bevarat.