Stäng fönster Göteborg kn, BACKA 39:1 M.FL. BACKA

OMRÅDE
Området som består av flertalet loftgångshus är beläget mitt i stadsdelen Backa. Området begränsas i söder av Klintåsvägen och i väster av en större genomfartsväg Litteraturgatan som leder från Brunnsbo torg till Selma Lagerlöfs torg. Flerfamiljshusen omges i söder av ett större sammanhängande område med enskilda villor, något äldre än loftgångshusen och i öster av ett kuperat delvis lövskogsbevuxet naturområde i anslutning till Backaskolan. I norr och väster angränsar andra områden med flerfamiljshus.

Bebyggelsen utgörs av långa byggnadskroppar med loftgångar på långsidorna samt utanpåliggande spiralformade trappor på entréfasaderna. Mot slänten trappas husen upp i öster där de bildar en mur mot parkeringsplatserna längs Litteraturgatan. Innanför är U-formade huskroppar placerade med öppningen/gården mot naturområdet i öster. Huskropparna ligger nära varandra och är inbördes förskjutna längs en rak asfalterad gångväg som leder genom området. Entréerna vänder sig inåt mot den asfalterade gågatan. Balkongerna ligger åt alla väderstreck och från den nedersta våningen av loftgången leder spiralformade trappor till gräsmattan.

Eftersom husen är placerade längs ett gångstråk bildas mer intima gårdsrum vid fondväggarnas hörnpartier. De utvändiga spiralformade trapporna ger de mindre gårdsrummen mellan husen liv. Mellan husen finns lekplatser utmed gångvägarna. Området är även på senare tid kompletterat med sexkantiga lusthusinspirerade sopstationer.

Gårdsrummen åt öster är stora och öppna med gräsbevuxna ytor och skiljer sig mycket mot de små och intima gårdsrum som bildas utmed gågatan. Utemiljön är försedd med piskställningar och större lekplatser som fotbollsplaner. Mellan Litteraturgatan och gårdsplanen ligger parkeringsdäck i två plan.

I anslutning till områdets norra sida finns en Konsumbutik från 1973, vilken ersatte en nedbrunnen Konsumbutik från 1967, ett daghem uppfört 1969 samt ett parkeringsdäck från 1968. De är placerade så att de är tillgängliga även för omgivande bostadsområden. Butiksbyggnaden är en enkel betongbyggnad delvis försedd med träfasad samt plantak. Daghemsbyggnaden har en fasad av lockpanel samt ett papptäckt pulpettak. Ytterligare en daghemsbyggnad, uppförd 1973, är belägen mellan bostadsområdet och Backaskolan i öster. Alla kompletterande byggnader är i en våning och arkitektoniskt återhållsamma.

BYGGNADER
Bostadshusen är två till tre våningar höga med en källar- eller en bottenvåning beroende på markens lutning. Bebyggelsen i området ger ett tungt och stabilt intryck med breda byggnadsvolymer och valmade sadeltak. Intrycket lättas upp dels av den gula fasadkulören och av de utvändiga spiralformade trapporna.

Våningar: 2-3 samt källare
Stomme/konstruktion: betong, träreglar
Fasad: liggande slät träpanel, stående slät träpanel, panelimiterande plåt
Fasadfärg: gul, brun, orange
Takform: valmade sadeltak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: svalgångar, genomsiktliga balkongfronter framför fönster i svalgångar, utanpåliggande spiraltrappor

Byggnadens långsida är klädd med gul träpanel, svalgångarna är grå och gavelfasaden med släta plåtkassetter i en orange respektive brun kulör. Loftgångarna finns på vardera långsidan. Trapporna har, liksom balkongerna, fronter av grå/brun asbestcementskiva/eternit. Framför varje balkongdörr är loftgångens front uppbruten likt glespanel. Vita perspektivfönster är placerade två eller tre i ett regelbundet mönster beroende på det bakomliggande rummets funktion. Dörrar och fönster kröns av liggande panel. Sadeltaken är valmade och mycket flacka. Takfoten, som är plåtomfattad, skjuter ut över loftgången vilket ger den ett indraget intryck. Den spiralformade trappan har en trappspindel av betongblock staplade på varandra, och är utrustad med ett smidesräcke.

Gavelfasaderna renoverades i mitten av 1980-talet då de tilläggisolerades och kläddes med plåt. De röda ytterdörrarna är inte ursprungliga. Gårdsmiljöer och markytor är kraftigt upprustade under senare tid med ny markbeläggning, sittbänkar, lekplatser och växtlighet.

KOMMENTAR
Bebyggelsen är mycket homogen. Den är i ursprungligt skick med undantag av gavelfasaderna. Sagogången är ett av de tidigaste loftgångsområdena i Göteborg och kan därmed ses som föregångare till de som byggdes under 1970-talet. Området har omnämnts som kulturhistoriskt intressant i en inventering från 1997 på Göteborgs Stadsmuseum.

Källor: Peter, Sanja (1998). Inventering av bebyggelse 1955-75. Rapportutkast. Göteborgs Stadsmuseum.