Stäng fönster Göteborg kn, BACKA 35:1 M.FL. BACKA

OMRÅDE
Området sträcker sig längs Litteraturgatans östra sida i stadsdelen Backa. Det består av ett flertal röda lamellhus i tre till fyra våningar. Bebyggelsen är uppförd i en sänka öster om ett mindre, kuperat naturområde, framförallt bevuxet med lövträd. På berget är även den medeltida Backa kyrka belägen. En begravningsplats, en Konsumbutik och ett daghem ligger i anslutning till bostadsområdets södra del. I nordost finns en modern frikyrka med särpräglad arkitektur. Bebyggelsen skiljs i norr från Selma Lagerlöfs centrum av Backadalsvägen som förenar Litteraturgatan och Europaväg 6.

Området är planerat så att U-formade husgrupper längs Litteraturgatan vänder sig med gårdsbildningen in mot friliggande lamellhus placerade längs sluttningen i öst. Gårdarnas kommunikation med parkeringsdäck, belägna utmed Litteraturgatan, underlättas av genomgångar i husens bottenvåningar. En asfalterad gångväg i områdets längdriktning förbinder de olika halvprivata gårdsrummen till ett större, allmänt gårdsrum som i norr sluts av ett tvärställt lamellhus placerat i fonden. Vid östra delen skapas ingen privat gårdsbildning istället är lamellhusen fritt placerade i en öppen gräsbevuxen slänt.

Öster om området, beläget i skogen avskilt från bostadsmiljön, finns ett större daghem.

BYGGNADER
Byggnaderna är uppförda i två till tre våningar utöver bottenvåningen. Byggnadernas karaktär är breda och kompakta byggnadsvolymer stadigt förankrade i marken.

Våningar: 2-3 samt källare
Stomme/konstruktion: betong, träreglar
Fasad: tegel
Fasadfärg: röd, beige
Takform: valmat sadeltak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: indragna balkonger, indragna entréer

Bottenvåningarnas fasad är sprutputsad och avfärgad i en ljust beige kulör, medan husens övriga fasad är klädd med rött tegel. De södra och västra fasaderna artikuleras av vertikala balkongaxlar med blå fronter av korrugerad plåt. Övriga fasader är släta men fasadteglet är delvis bemålat i en vit kulör. De vita löpande banden mellan fönstren förstärker byggnadens horisontalitet ytterligare. Perspektivfönster och enluftsfönster har vita karmar och bågar. Entréerna är indragna och klädda med rött fasadtegel. Ytterdörrar är av ofärgad plåt med glas i fyllningarna. Utmed Litteraturgatan har de nordvästra hörnen på byggnaderna betonats med ett förhöjt väggliv i form av en inklädd takstege med blå korrugerad plåt.

Byggnaderna har ett helt annat fasaduttryck mot norr. Loftgångarna löper över hela fasaden. Entrén till huset markeras med en kraftfull portal av vertikalt stående betongplank i en starkt blå kulör som sträcker sig upp i längs hela fasaden. 1985 skedde ett byte av fönster till aluminiumfönster.

KOMMENTAR
Byggnaderna är väl underhållna. Bostadsmiljön kan anses vara representativ för HSB:s tidstypiska formuttryck.

Källa: Peter, Sanja (1998). Inventering av bebyggelse 1975-55. Rapportutkast. Göteborgs Stadsmuseum.