Stäng fönster Göteborg kn, BACKA 99:6 BACKA

OMRÅDE
Bäckebolsskolan ingår i den bebyggelse som omger Selma Lagerlöfs torg i den nordöstra delen av stadsdelen Backa. Skolområdet är beläget i centrumbebyggelsens norra utkant. Hela bebyggelseområdet är planlagt i flack terräng och skolområdet ligger som ett öppet stråk mellan de omgivande bostadsområdena. På Bäckebolsskolans södra sida finns en större grönyta med fotbollsplaner, tennisplaner, lekplatser och asfalterade kullar för skateboardåkare. Norr om skolgården rinner en liten bäck som skiljer skolområdet från det närbelägna bostadsområdet. Omgivande lamellhus är mellan två och sex våningar höga.

Skolområdet omges av stora öppna ytor som saknar begränsande staket eller dylikt. Resultatet är att området är "odefinierat" dvs. det saknas en sammanhållen skolmiljö. Skolbebyggelsen består av en stor, kvadratisk byggnad samt ett litet förrådsskjul öster om skolbyggnaden. Den öppna skolgården är asfalterad närmast byggnaden och försedd med målade planer för bollekar. I den västra delen av skolgården finns även en lekplats och gräsbevuxna ytor. På skolbyggnadens norra sida finns en parkeringsplats. I anslutning till skolområdets södra sida finns en liten envånings fritidslokal med röda lockpanelklädda fasader och brant sadeltak.

BYGGNADER
Byggnaden karaktäriseras av enkla, släta fasader utan andra artikulerande arkitektoniska element än fönstersättningen som bryter monotonin. Byggnadsvolymen är sluten och kompakt med ett massivt valmat sadeltak.

Stomme/konstruktion: stålreglar/RHS-profiler
Fasad: Steniskivor (ett skivmaterial med yta av frilagd småsten)
Fasadfärg: gulbeige
Takform: valmat sadeltak
Takmaterial: trapetskorrugerad plåt
Utvändiga detaljer: bågformat skärmtak, entréer i liv med fasaden, lastbrygga

Entrédörrarna är av vitt aluminium med den övre fyllningen glasad och sitter i liv med fasaden. Entrén på den södra fasaden är dessutom försedd med ett skärmtak av bågformad plåt stöttad av rödfärgade stålpelare. Enluftsfönster med karmar av bruneloxerad aluminium sitter i band som är placerade på två olika höjder, dels en traditionell fönsterbröstningshöjd, dels en placering högt upp på fasaden under takfoten. På byggnadens norra sida finns en lastbrygga.

Byggnaden uppfördes ursprungligen med ett plantak täckt av papp alternativt korrugerad plåt som i samband med en större, både invändig och utvändig renovering 1994, gjordes om till ett valmat sadeltak. Fasaden, som tidigare var klädd med lockpanel tilläggsisolerades och kläddes med Steniskivor. När tom ger skolgården ger ett ödsligt intryck, möjligtvis på grund av att det tidigare funnits flera paviljonger där som ramat in skolgården och givit den en mer ombonad atmosfär.

KOMMENTAR
Skolbyggnaden har på grund av det nya fasadmaterialet och det valmade sadeltaket ett helt annat uttryck än det ursprungliga. Byggnaden är i gott skick men i den omgivande miljön saknas ett mer definierat rum.