Stäng fönster Göteborg kn, BACKA 103:3 M.FL. BACKA

OMRÅDE
Skälltorpsskolan är belägen i den nordöstra delen av stadsdelen Backa. Skolan är en del av den bilfria centrumbebyggelse som utgör Selma Lagerlöfs torg. Skolan är belägen på plan mark i samma höjd som närliggande bebyggelse. Skolområdet begränsas i väst av gågatan vid Selma Lagerlöfs torg. En torgyta med en utomhusscen samt lamellhusen i Dalagärde sjukhem avgränsar skolan i norr. I söder leder Backadalens väg förbi och i öster finns det närbelägna motorhotellet Scandic.

Området domineras av en stor skolbyggnad som går i öst- västlig riktning. Den västra delen där biblioteket finns angränsar gågatan på Selma Lagerlöfs torg. Söder och öster om själva skolan finns "skolgården", som i öster utgörs av en vildvuxen grässlänt och i söder av en stor, asfalterad plan med sittplatser och enstaka gräsmattor, buskar och lövträd.

I anslutning till skolan finns ett fritidshem, uppfört som barnstuga 1973, vilket är åtskilt från skolområdet med staket och växtlighet. Fritidsbyggnaden är belägen sydväst om skolbyggnaden och består av en vinkelbyggnad i ett plan vars fasad är klädd med lockpanel målad i en brunrosa kulör. Sadeltakets kraftiga och breda takfot skyddar entréerna som sitter i liv med fasaden. Enluftsfönster med bruna karmar är placerade i grupper i fasaden. Taket är belagt med svarta betongtakpannor.

BYGGNADER
Byggnaden är två våningar hög och utgörs i huvudsak av en sluten rektangulär byggnadsvolym som i den sydöstra delen skjuter ut åt söder. Den tunga byggnadskroppen lättas upp av ett flertal utanpåliggande trapphus på skolans båda långsidor. Fasaden ges en horisontell sträckning med de två fönsterband som löper runt hela byggnaden, ett på vardera våningsplan.

Stomme/konstruktion: betongstomme, stålregelstomme
Fasad: bröstningselement av prefabricerade betongelement, trapetskorrugerad stålplåt, internit
Fasadfärg: grå, vit
Takform: valmat sadeltak
Takmaterial: papp, plåt
Utvändiga detaljer: utanpåliggande trapphus, franska balkonger

Byggnadens fönsterbröstning är av betong och fasaden däröver är klädd med horisontell korrugerad grå plåt. Trapphusen har fasader av gult fasadtegel. Byggnadens östra byggnadskropp, där gymnastiksalen är inrymd, har en fasad av gult mönstermurat tegel, där tegelstenarna är ställda på högkant. Enluftsfönster och vädringsfönster alternativt blindfönster är placerade i två fönsterband i fasaden. Första våningens fönsterband, löper runt hela byggnaden för att brytas upp vid entréer där fasaden är mer uppglasad. Det övre fönsterbandet följer fasaden och löper även ut i trapphusens fasader. I detta fönsterband finns franska balkonger med fronter av smäckert smidesarbete i samma bleka röda kulör som fönsterkarmarna har. Det nedre fönsterbandet har karmar i ljust blått. Entréerna sitter i liv med fasaden. Huvudentrén på söderfasaden är försedd med ett skärmtak av bågformad, svart plåt stöttat av svarta stålpelare. Biblioteket i byggnadens nordvästra hörn har en entré med skärmtak av svart, bågformad plåt. Ytterdörrarna samt omgivande fönsterpartier är av plåt. De har röda karmar och är glasade.

Byggnadskroppen där gymnastikhallen är inrymd har ett plantak medan den övriga skolbyggnaden har ett kupolbjälklag av betong vilket ser ut som ett lågt valmat sadeltak. Takavslutningen går i liv med fasaden och omfattas av en svartlackerad plåt.

KOMMENTAR
Byggnadens exteriör har troligen inte förändrats sedan uppförandetiden förutom ett nytt entréparti som tillkom 1993, men har däremot byggts om interiört.