Stäng fönster Göteborg kn, BACKA 75:20 BACKA

OMRÅDE
Området utgörs av bebyggelsen på Selma Lagerlöfs torg. Det är beläget i stadsdelen Backas nordöstra del och består av två byggnader som hyser handel och andra servicefunktioner. Centrumbyggnaderna och de angränsande lamellhusen är uppförda i plan terräng. Butiksbyggnaderna avgränsas i norr av en gångväg mot flerbostadshusen, i väster av parkeringsplatser längs Litteraturgatan, i söder av en stor parkeringsplats längs Backadalens väg och i öster av Skälltorpsskolan och Dalagärde sjukhem.

Selma Lagerlöfs torg utgörs av två tvåvåningsbyggnader med en mellanliggande gågata. Den södra byggnaden är kvadratisk i sin form och omges i öster, norr och väster av gågator.
Den norra byggnaden avgränsar torgets handelsverksamhet från de intilliggande bostadshusen. Centrumbyggnaderna huserar ett flertal affärsidkare och butikernas utgångar leder direkt ut till gågatorna som löper runt byggnaderna vilka i sin tur leder vidare till sjukhem, skolor och bostäder i närheten. Gatorna är belagda med betongsten och asfalt.

På torget återfinns de flesta allmänna servicefunktioner såsom bank, korvkiosk, systembolag, post, frisör, konditori och sjukvård. I den södra byggnadens västra del finns en mindre galleria med mataffär, parfymeri, presentaffär och skivaffär. Fristående bodar med ost- och fiskförsäljning har också etablerats. På andra våningen i det norra huset finns också äldrebostäder.

I anslutning till parkeringsplatserna finns en bensinstation. Det är en enplans byggnad med fasad av vitt tegel och vit korrugerad plåt. Fasaden avslutas uppåt med en brun plåtinklädd gesims. Byggnaden har bruna trädörrar och fönsterband med små bruna, rektangulära fönster.

BYGGNADER
Den norra butiksbyggnaden utgörs av två våningar med mycket olika formspråk. Butiksplanet har en enkel och slät fasad som karaktäriseras av rektangulära former, medan den övre våningen är uppförd på en terrass och utgörs av flera mindre byggnader uppförda med dekorerade träfasader, burspråk samt valmade sadeltak.

Våningar: 1-2
Stomme/konstruktion: betongstomme, på övre våningen regelstomme
Fasad: keramiska plattor, betongelement med frilagd ballast, träpanel
Fasadfärg: grön, grå, rosa
Takform: valmat sadeltak
Takmaterial: röda takpannor
Utvändiga detaljer: pelare, entréer i liv med fasad, burspråk

Betongbjälklaget på byggnadens första våning kragar ut över bottenvåningen och skapar ett övertäckt gångstråk utmed fasaden som stöttas av pelare klädda med grönt glaserat klinker, samma material täcker bottenvåningens fasad mellan våningshöga skyltfönster med bruna karmar. Runt betongbjälklagets ytterkant sitter bröstningselement av betong som en balkongfront. I varje elements nederkant är två runda fördjupningar utstansade i betongen. På ovansidan löper en handledare av metall. Den första våningens byggnader är uppförda som fristående byggnader på betongbjälklaget. Fasaderna är klädda med gråmålad lockpanel och sadeltaken är valmade och täckta av takpannor. Perspektivfönster är placerade som solitärer i fasaden liksom flera burspråk med två enluftsfönster och ett perspektivfönster. Mellan bottenvåningen och första våningen finns trappor som är placerade både centralt inne i byggnadskroppen och utanpå fasaden. Jämte bröstningselementen är det uppfört ett flertal träkonstruktioner, troligen för att användas som spaljé sommartid, de är målade i en rosa kulör.

Byggnaden har genomgått två stora ombyggnader. I början av 1980-talet skedde en ombyggnad av äldrebostäderna och i början av 1990-talet skedde en nybyggnad av byggnaderna på övre våningen. Enligt ritningar på bygglovarkivet skulle bottenvåningens fasad vid uppförandet vara klädd med glaserat rött klinker och betongelementen med vit frilagd ballast som också finns idag. Första våningen skulle vara klädd med rödmålade eternitskivor och ha en takavslutning omfattad av vit aluminiumplåt.

KOMMENTAR
Den stora södra byggnaden har kvar mycket av sin ursprungliga prägel medan den norra byggnaden har byggts om kraftigt. Selma Lagerlöfs torg saknar en traditionell torgbildning då det endast utgörs av stråk/gågator.