Stäng fönster Göteborg kn, BACKA 99:7 M.FL. BACKA

OMRÅDE
Området utgörs av Backadalens och Dalagärde sjukhem och består av fem byggnader belägna i stadsdelen Backas norra del. Området är en del av den centrumbebyggelse som utgör Selma Lagerlöfs torg. Sjukhemmet omges av gågator och bostadsbebyggelse i form av tre- till fyravånings flerfamiljshus i norr och högstadieskolan Skälltorpsskolan i söder. I väster finns butikerna på Selma Lagerlöfs torg och öster om sjukhemsområdet finns ett parkeringsdäck. Det skärmar av sjukhemsbyggnaderna från ett motorhotell som ligger vid motorväg E6.

Sjukhemmet består dels av fyra lamellhus dels av en stor solitär tegelbyggnad i norr uppförd i slänten av ett mindre bergsparti med vegetation. Lamellhusen är förbundna med en envånings byggnad. Den förbinds med ett av lamellhusen via en plåt- och glasintäkt gång från senare tid. Husen omges av gräsmattor och buskage.

Lamellhusen uppfördes ursprungligen som industribostäder/bostadshotell vilka bands samman av den norra enplansbyggnaden. Tidigare fanns ett lamellhus (104:1) närmare torget i väster men det revs under 1970-talet och istället uppfördes ett kontorshus.

I öst finns ett parkeringsdäck av betong i två plan ritat av arkitekten Nils Einar Eriksson 1970. Betongfasaderna artikuleras med två band ovanför bröstningshöjd, av brun, gles träpanel runt byggnadskroppen samt på delar av fasaderna lisener av betong i hela byggnadens höjd.

Lamellhusen har plantak samt enkla fasader av frilagd ballast med regelbunden fönstersättning.

Lamellhusen
Våningar: 4 samt bottenvåning (lamellhus), 1 (förbindelsebyggnad)
Stomme/konstruktion: betongelement
Fasad: träpanel, betongelement med yta av frilagd ballast av Hälleviks split och grå cement i ytterlagret
Fasadfärg: brun, beige
Takform: plantak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: utanpåliggande balkonger, indragna balkonger, skärmtak

Lamellhusens förbindelse i en våning har bruna träpanelfasader och pappbelagt pulpettak. Långsidorna på lamellhusens bottenvåningar är också klädda med mörkbrun träpanel medan övrig fasad är av betongelement med frilagd ballast. Fönstersättningen artikulerar fasaderna och består av ett perspektivfönster och ett vertikalt vädringsfönster som är lika högt som en dörr. På gavelfasaderna finns enstaka fönsteraxlar. Åt väster vetter indragna balkonger. Södergavlarnas entréer sitter i liv med fasaden och skyddas av små skärmtak.

Det östra lamellhuset förändrades förmodligen under mitten av 1980-talet då den södra fasaden försågs med utanpåliggande balkonger och taket lades om till ett kopparklätt valmat sadeltak. De övriga taken är plana och pappbelagda. Entrén i det nordöstra hörnet på den östra byggnaden är indragen under ett skärmtak mellan en tillbyggd del och den ursprungliga delen på lamellhuset. Skärmtaket är ett plant tak av grön plåt och den innanförliggande träfasaden är vitmålad. Den tillbyggda delen har samma utförande, fasader av korrugerad vit plåt och glasade ytor så som den inbyggda gångbro som förbinder tegelbyggnaden och lamellhuset. På det östra lamellhusets sydvästra sida finns ytterligare en tillbyggnad i ett plan med kopparplåtsklätt, valmat sadeltak och fasader av vitmålad träpanel.

Tegelhuset

Tegelhuset består av två sammanbyggda byggnadskroppar, en högre huvudbyggnad och en mindre, lägre del i söder. Den rektangulära byggnadsvolymen med kopparklätt plantak ger ett gediget och mer exklusivt intryck än lamellhusen. Fasaderna är släta och melerade, uppförda av tegel som skiftar från brunt till rött. Fasaderna artikuleras av turkosblå fönster som är regelbundet placerade i fasaden.

Stomme/konstruktion: pelare/balksystem, betongstomme
Fasad: tegel
Fasadfärg: brun
Takform: plantak
Takmaterial: papp, kopparplåt
Utvändiga detaljer: utanpåliggande balkonger, takbalkong/altan, utskjutande entré, skärmtak, plåt- och glasövertäckt gång

På västfasaden finns två stora utanpåliggande balkonger av blåmålad plåt. Entrén är belägen i ett vindfång med uppglasade väggar och ett plant rostfritt skärmtak. En kopparklädd takhuv skjuter upp från det i övrigt plana taket. På den östra fasaden är balkongerna indragna. Där finns även en stor takterrass. Perspektivfönster och vädringsfönster är grupperade i fasaden. Den lägre södra delen av byggnaden är en angöringsplats för transporter. Södra delen har knutits ihop med lamellhusen genom en inglasad gång ett par våningar över mark.

KOMMENTAR
Verksamheten har expanderat vilket har skapat nya behov. Bebyggelsens ursprungliga struktur är inte väsentligt förändrad.