Stäng fönster Göteborg kn, KALLEBÄCK 13:3 KALLEBÄCK

OMRÅDE
Området är beläget i stadsdelen Kallebäcks sydöstra del. Det omfattar ett flerfamiljshus placerat i sluttningen av ett kuperat natur- och bergsområde som en sista utpost av staden innan naturen tar vid. Det omges i öster av lummig natur och nedanför i slänten finns ett flertal lamellhus i tegel från samma tidsperiod. Byggnaden är orienterad i nordöst/sydvästlig riktning. Framför byggnaden finns en parkeringsplats med infarterna till garage i husets souterrängplan. På husets baksida breder en grässlänt ut sig.

Denna experimentbyggnad ritades av arkitekt Erik Friberger under slutet av 1950-talet. Idén var att på ett däckshus eller stomhus, med en pelare och bjälklagskonstruktion av betong, upplåta våningstomter för enskilda trähus. Varje hus skulle byggas ut i den takt ägarens behov och ekonomi tillät. Våningstomterna har en yta mellan 144 och 210 kvadratmeter. Flertalet är fullbyggda med en lägenhetsyta på upp till 120 kvadratmeter. Friberger själv såg fördelar med denna bostadsform. Man undvek de traditionella flerfamiljshusen med oflexibla planlösningar. Till exempel bättre och billigare underhåll av husen jämfört med "vanliga" villor. Med ett däckshus hushållade man med dyrbar tomtmark och var oberoende av markförhållandena. Varje lägenhet fick en eller flera balkonger i olika väderstreck. Lägenhetslösningen var flexibel med lätta träväggar. Fasaderna och färgsättningen på bostäderna kunde varieras medan stommens enhetlighet gav en arkitektonisk helhet. Förhoppningen var att någon industri skulle tillverka monterbara väggelement för snabbt uppförande.

Lägenhets/villa planlösningar ritades ursprungligen av Erik Friberger och var utformade utifrån de boendes önskemål. Skånska Cementgjuteriet uppförde stomhuset, en bostadsrättsförening bildades och sökte bygglov för uppförandet av bostadsenheterna på våningstomterna. Däckshuset som idé kom aldrig att massproduceras så denna byggnad är den enda i sitt slag i Göteborg.

BYGGNADER
Bostadshuset rymmer 18 våningstomter fördelade på tre trapphus och tre våningar. Byggnaden karaktäriseras av längsgående balkonger som ger fasaden en tydlig horisontalitet.

Stomme/konstruktion: betongbjälklag, betongpelare, träregelstomme
Fasad: betong, träpanel
Fasadfärg: vit, olika kulörer
Takform: sadeltak flackt
Takmaterial: korrugerad eternit
Utvändiga detaljer: balkonger, öppna trapphus

Den brädformsgjutna betongstommen är synlig i bjälklagen, som är uppburna på pelare. I byggnaden finns tre trapphus och genomgång i bottenvåningen. Varje trapphus är öppet med friliggande trappor och ett gracilt trappräcke i svartlackerat smide. På varje vilplan finns två ytterdörrar in till lägenheterna på ömse sidor om trappan.

På respektive våningsdäck har uppförts friliggande hus med träregelstomme och fasad av träpanel på förvandring. Husen täcks av flacka sadeltak av korrugerad eternit. Husen går inte till den yttersta pelarraden vilket innebär att det skapas ett loft runt husen på varje plan. Balkongfronterna/bröstningarna består av ljusa skivor, tidigare fastskruvade asbestcementplattor men idag fiberplatta av typ cembernit.

Flertalet fönster är vitmålade perspektivfönster, tvåluftsfönster och enluftsfönster. De enskilda husen har varierande kulörer såsom rött, brunt, grått, vitt och gult. Bottenvåningen utgörs till största delen av garage med garageportar av svartlaserad träpanel och mindre rektangulära liggande fönster i fönsterband. Ursprungligen var betongstommen obehandlad men 1977 bemålades den i en mörkt grön kulör med ärggröna fönsterbröstningar. Numera är betongen vit.

KOMMENTAR
Erik Fribergers däckshus är upptaget i Göteborgs kommuns bevaringsprogram. Flerfamiljshuset är unikt i Göteborg och det är ett exempel på ett alternativt byggnadsskick inspirerat av dåtidens boendeideal och experimentanda.