Stäng fönster Göteborg kn, KALLEBÄCK 12:3 M.FL. KALLEBÄCK

OMRÅDE
Området är beläget i stadsdelen Kallebäck i östra delen av Göteborg. Det utgörs av ett flertal lamellhus som är uppförda på västersluttningen ned mot Kallebäcks centrum. I öster avslutas bebyggelsen med Erik Fribergers "däckshus" och i söder och norr av lummig och kuperad terräng. I områdets nedre del finns en byggnad som uppfördes som butik, numera används den för fritidsverksamhet.

Flerbostadshusen är uppförda i nordost/sydvästlig riktning. De är fördelade i två grupper som skiljs åt av en bilväg som leder från dalen upp mot Kallebäck källa. Lamellhusen ligger fritt placerade med utsikt mot Mölndal och Göteborg. Mellan dem finns gårdsrum med gräsmattor och stensatta gångar.
Entréerna vänder sig både mot dalen och mot slänten. Husen uppfördes av olika byggherrar med varierande utformning men de hålls samman som grupp av samma byggnadsvolym och det röda fasadteglet.

Byggnaderna utgörs av 3 vånings tegelhus som varieras med olika utvändiga detaljer.

Våningar: 3 och källare
Stomme/konstruktion: tegel, lättbetong, betong
Fasad: fasadtegel, betong
Fasadfärg: röd, grå
Takform: sadeltak, pulpettak
Takmaterial: asbestcement, papp
Utvändiga detaljer: balkonger, något indragna entréer, burspråk, mönstermurad tegelfasad

De flesta lamellhusen har rena fasader av rött tegel och kröns av sadeltak. Enstaka hus har även fasadpartier av grå betong och kröns av pulpettak. Fasaderna avslutas upptill av en synlig takfot. Lamellhusen upplevs som enhetliga även om yttre detaljer skiljer dem. Balkonger är både indragna och utanpåliggande. Entréer, med främst lackerade trädörrar, är indragna olika mycket i respektive huskropp och enstaka lamellhus har även uppförts med burspråk. Fönstersättning och fönstertyper varierar mellan enlufts-, tvålufts- och perspektivfönster.

Byggnaderna är ytterst lite förändrade och återspeglar därför ett tidstypiskt folkhemsbyggande.