Stäng fönster Göteborg kn, KALLEBÄCK 11:6 M.FL. KALLEBÄCK

OMRÅDE
Området är beläget i stadsdelen Kallebäcks östra del i Göteborg. Det består av fem lamellhus som är placerade i en västerslänt ned mot Mölndalsån. Området begränsas av låga garagebyggnader i norr och en gångväg i söder, mellan bebyggelsen och ett parkområde. I öster finns tillfartsvägen Smörgatan och i väster angränsar området äldre villabebyggelse som troligen härstammar från seklets början. Mellan dessa villor leder gångvägar ned till Mjölktorgets affärer och busshållplatsen. Området är beläget strax intill Boråsleden men skyddas av växtlighet från buller och insyn. På den norra sidan av motorleden finns anrika Gustafs Källa som sedan 1780 en bra bit in i 1900-talet försörjde Göteborg med vatten.

Bebyggelsen i området är placerad trappstegsvis i sluttningen. Lamellhusen är uppförda i nordsydlig riktning. Mellan dem finns öppna gårdsrum med rabatter, gräsmattor och stenkantade gångvägar. Balkongerna riktar sig mot utsikten i väster och entréerna vänder sig mot öster.

I anslutning till det östra lamellhusets gavel finns en panncentral, en enplansbyggnad med en karaktäristisk hög skorsten.

BYGGNADER
Byggnaderna karaktäriseras av enkla och släta, röda tegelfasader som avslutas med traditionella sadeltak med takfot. Lamellhusen består av två sammanfogade och något förskjutna byggnadskroppar.

Våningar: 4 och källare
Stomme/konstruktion: betongbjälklag och innerväggar
Fasad: tegel
Fasadfärg: röd
Takform: sadeltak
Takmaterial: betongtakpannor
Utvändiga detaljer: balkonger, djupt indragna entréer

Fönstersättningen med perspektivfönster är regelbunden och fönstren, med klarblå fönsterkarmar, är något indragna i byggnadskroppen. Entréerna är djupt indragna innanför fasadliv och ytterväggarna är klädda med mosaik. Balkongerna är indragna och har fronter av vit korrugerad plåt.
På den norra sidan finns parkeringsplats och garage. Garagen består av ett flertal envånings längor som är förskjutna i sidled. Fasaderna är av rött tegel och grå puts som kröns av pulpettak klätt med papp.

Området är mycket välhållet och väl bevarat.