Stäng fönster Göteborg kn, KALLEBÄCK 4:1 M.FL. KALLEBÄCK

OMRÅDE
Området är beläget mitt i stadsdelen Kallebäck. Det består av tre höga skivhus. Bebyggelsen begränsas av Mjölktorget i norr och Mejerigatan i väster och söder. Öster om skivhusen leder gångvägen Gräddfilen till Mjölktorget där diverse service finns. I nordost finns ett naturområde med bland annat en lekpark och i öster resterna från en tidigare villabebyggelse som funnits i Kallebäck. På västra sidan om Mejerigatan har ICA etablerat sig i ett stort fabriksliknande komplex.

Bebyggelsen i området är placerad på mark som sluttar svagt mot norr, byggnadskropparna ligger i väst - östlig riktning. Mellan dem finns gårdsliknande rum med asfalterade planer och uppbyggda rabatter med både träd och blommor. Under gårdarna finns garage med inkörsport vid parkeringsplatserna framför skivhusen. Trappor leder ned från gårdarna till parkeringsplatserna.

BYGGNADER
Byggnadernas karaktär ges av de stora dominerande byggnadsvolymerna med fasader av tegel. De norra fasaderna är släta med enbart gult fasadtegel medan de södra delas upp av balkongfronter i gul plåt som bildar vertikala linjer i fasaden.

Våningar: 10 och källare
Stomme/konstruktion: betong och lättbetong
Fasad: tegel, plåt
Fasadfärg: gul, vit
Takform: pulpettak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: utanpåliggande balkonger, indragna entréer

Fasaderna som vetter mot norr är av gult tegel och avslutas upptill av takets gröna kopparplåtsinklädnad. Gavlarna är inklädda med vit plåt. De södra fasadernas gula tegel bryts upp av utanpåliggande balkonger med gröna plåtfronter. Fasaderna är symmetriska med perspektivfönster och vädringsfönster. Entréerna är relativt små och indragna i huskroppen. Ytterdörrarna är av lackerat trä med glasade fyllningar.

På arkiverade bygglovhandlingar är lekplatsen på gården rikligt utrustad med bland annat gunga, klätterstege, sandlåda, sittplatser och figurativa plattor på marken. Av detta återfinns inget eller om det möjligtvis aldrig kom att uppföras. Taket på hus kv. 4:2 ändrades i början av 1980-talet då långfasaden fick en avrinningskant. Gavelfasaderna kläddes med plåt i mitten av 1990-talet.

Bebyggelsen är välhållen och oförändrad förutom gavelfasaderna.