Stäng fönster Stockholm kn, ÅLBORG 2 KISTA

Högstadieskolan Ärvingeskolan vid Kista Torg.

Skola och ungdomsgård inryms i en samlad rektangulär byggnadskropp med tre inre rektangulära gårdar. Den nordöstra långsidan vetter mot Ärvingegången och Kista Torg, och den sydvästra vetter mot skolgården. Bortanför skolgården ligger Ärvingehallen. Utmed gavlarna går Köpenhamsgatan respektive Kistagången. Från den förra anländer man direkt till skolans parkeringsplats. Tunnelbanestationen ligger på andra sidan Kista Torg. En övertäckt gång leder från skolan över Ärvingegången till bibliotek och samlingslokaler i anslutning till centrum. Ärvingegången utgör med sin svarta asfalt och vita cirklar av gatsten en förlängning av Kista Torg. Utmed fasaderna på skolgårdssidan växer buskar. Skolgården har en konsekvent genomförd cirkulär planform. Från en trädplanterad gång i norr tar man sig via trappor omgivna av buskar ner till skolgården. Mitten av skolgården upptas av en stor och tom trädomgärdad grusplan. Basketplanen respektive "skolträdgården" tecknar två mindre cirklar. Den förra omges av ett högt gunnebostängsel medan den senare omges av en tät häck. "Skolträdgården" har marken täckt av grus och växterna är planterade i nedsänkta betongrör. Vid Kistagången finns två mindre ovala bersåer med bänkar. En bronsskulptur på en hög sockel av granit är placerad vid infarten från Köpenhamnsgatan.

BYGGNAD
· Våningar: 1 och suterräng
· Tak: Motfallstak. Murkrön inklätt med grön plåt. Lanterniner i grön plåt med vita fönsterbågar.
· Fasad: Tegel.
· Sockel: Platsgjuten obehandlad betong.
· Fönster: En- och tvåluftsfönster av trä, grönmålade. Mellan fönster som är placerade i band eller par sitter brunbetsad stående träpanel eller grön plåt. Vissa fönster har bröstningar av liggande och stående grönmålad träpanel.
· Entré: Pardörr med fönster upptill, aluminium eller stål, grönmålade.
· Stomme: Ej utrett.
· Förändringar: Flera fönster har försetts med vitlackerade stålgaller.

Bottenvåningen, på den fasad som vetter mot skolgården, är försedd med solavskärmare. Dessa består i att takfoten är neddragen och vinklad ut från fasadlivet så att ett litet skärmtak bildas. Vid sidan om fönstren finns även bågformiga fönsterpartier med profiler av grönmålad aluminium. I en av dessa bågformiga öppningar sitter en trädörr omgiven av liggande gulvitmålad träpanel. På gavlarna mot Kistagången sitter två burspråk i grön plåt. Den övertäckta gången har sidor i brunlackerad plåt och fönsterprofiler i silvereloxerad aluminium.

KOMMENTAR
Såväl de inre gårdarna som fönstersättning och de speciella solavskärmarna återfinns i den av arkitektkontoret några år tidigare ritade Akallaskolan. Det samma gäller delar av skolgårdens planering, bland annat den cirkelrunda trädgården med planteringar i betongrör. I Kista är landskapsplaneringen som helhet mycket ambitiös och genomarbetad. Att genom en gångbro binda samman skolan med biblioteket i Kista träff är typiskt för tidens strävan efter samutnyttjande. Både byggnaden och skolans utemiljö är välbevarade.