Stäng fönster Stockholm kn, SJÄLLAND 1 KISTA

Låg- och mellanstadieskola vid Järvafältet i Kista.

Igelbäcksskolan är en enplansskola med klassrum, matsal och övriga lokaler inrymda en och samma byggnad. Byggnaden ligger på en rektangulär tomt i vinkeln mellan ett område med parhus och ett område med flerbostadshus. Utmed tomtens båda kortsidor ligger daghem och i sydväst finns en stor bollplan med tillhörande omklädningsrum. Tomten omges på tre sidor av gångvägar. Själlandsgatan passerar skolans södra hörn och slutar i en vändplats. Från gatan nås både parkeringen och lastkajen i söder.

Skolgården är belagd med asfalt. Betongplattor ligger i ett band närmast fasaderna och vid entréerna. Den gård som bildas mellan flyglarna för låg och mellanstadiet upptas av fem rader med träd planterade i en rektangel. Under trädens kronor är pingisbord placerade och allt sammans omgärdas av ett rödmålat trästaket. I den gröna slänten upp mot Thorvaldsengången finns rutschkana, skolträdgård och en liten stuga. Skolträdgården omges av ett lågt gunnebostängsel med en grind mot skolgården. I slänten finns också en skulptur i form av ett jättelikt barn i sten som ligger till hälften nergrävt i marken. Den södra delen av skolgården upptas av basketkorgar och diverse lekredskap. Skolgården avskärmas från de omgivande gångvägarna av häckar.

BYGGNAD
· Våningar: 1 och suterräng
· Tak: Valmat sadeltak i brun korrugerad plåt. Lanterniner i brun plåt med fönster av silvereloxerad aluminium.
· Fasad: Gult tegel. Liggande spontad panel.
· Sockel: Grå puts (gäller även suterrängvåningen).
· Fönster: En och tvåluftsfönster placerade i grupper om tre och tre eller i band. Brunmålat trä.
· Entré: Rödmålade aluminiumdörrar med fönster upptill, över och sidoljus.
· Stomme: Ej utrett
· Förändringar: Några dörrar har byts ut. Taket är ombyggt, ursprungligen hade byggnaden ett plantak. I samband med takombyggnaden har utvändiga stuprör tillkommit. Huruvida färgsättningen är ursprunglig är oklart. Vid inventeringstillfället pågick målning av fasadernas träpartier.

Fasaderna delas in av den synliga vitmålade trästommen. Panelen finns i två varianter. Den ena är grövre och rödmålad, den andra är smäckrare och rödmålad. Undertaket är av vitlackad korrugerad aluminium. Korrugerad plåt finns även på ett takparti som vetter mot gården mellan flyglarna för låg- och mellanstadiet. Stuprören är vitmålade. Lastkajen är av betong och har ett skärmtak i korrugerad plåt. Ett uppglasat trapphus med profiler av röd aluminium vetter mot förlängningen av Själlandsgatan. Delar av bottenvåningen mot Själlandsgatan är försedd med solavskärmare av vitmålade träribbor. Stugan, som står på betongplintar, har sadeltak i trä och rödmålad locklistpanel. Fönsterluckor och vindskivor är vitmålade medan ytterdörren är blå.

KOMMENTAR
Skolan är byggd som en så kallad hemrums- eller hemavdelningsskola. Enplanslösningen tillåter alla klassrum att ha en i princip egen entré i markplanet. Kännetecknande för arkitekturen är en öppen redovisning av konstruktionen. Förhållandet mellan stommen och utfackningarna ger bygganden en tydlig rytm. Samma skoltyp, men utan suterrängvåning, finns dels i andra delar av stadsdelen, dels i grannstadsdelarna Akalla och Husby. Även markplaneringen känns till viss del igen från skola till skola. Den speciella lösningen med alléer på skolgården återfinns t.ex. på Dalhagsskolan i norra Husby. Ombyggnaden av taket har inneburit en stor förändring, men i övrigt är skolan relativt välbevarad.