Stäng fönster Stockholm kn, KASTRUP 1 KISTA

Låg- och mellanstadieskola i västra Kista.

Kvarnbackaskolan är enplansskola med klassrum, matsal och övriga lokaler inrymda i två sammanbyggda huskroppar. Gymnastiken är den enda verksamhet som förfogar över en egen byggnad. Skolan ligger mitt emellan ett flerbostadshusområde och ett par- och radhusområde. Skolområdet omges av gångvägar på tre sidor. Den fjärde sidan vetter mot matargatan Jyllandsgatan. I sydost gränsar skolan till ett stort och kraftigt kuperat skogsparti. Ärvingegången, utmed vilken både huvudbyggnaden och gymnastiksalen ligger, går hela vägen in till centrum. Med bil tar man sig direkt från Jyllandsgatan in till parkering och lastkaj.

Skolan avskiljs från Ärvingegången med ett smalt gräsbälte och några träd. Ett dike framför matsalens fasad tillåter fönster i källarvåningen. Skolgården är asfalterad, närmast fasaderna och vid entréerna är marken belagd med betongplattor. Stora ytor upptas av gräsmatta samt av en grusbelagd fotbollsplan. Utmed fotbollplanens långsida växer höga träd. På det gräsbevuxna området finns flera typer av lekredskap, bland annat en ruschkana. På den gård som bildas mellan flygeln för låg- respektive mellanstadiet står bänkar och ett litet skjul under två rader med träd. Träden är parallellt placerade som i en allé. På skolgården finns två bersåer eller små häckomgärdade trädgårdar med bänkar. Vid gångvägen i sydväst finns en tillfällig skolpaviljong för handikappade barn samt en cykelparkering omgärdad av täta häckar. Parkeringen och lastkajen, som ligger nedsänkt i förhållande till skolgården, avskärmas av ett högt brunbetsat staket. Ett T-format skärmtak går från lastkajen till huvudbyggnaden och gymnastiksalen. Vid gymnastiksalen och vid huvudbyggnadens sydöstra gavel finns små röda skjul. Skolgården avskärmas i söder och öster av buskar, träd och en gräsvall.

· Våningar: 1
· Tak: Valmat sadeltak, korrugerad plåt. Flera takpåbyggnader för ventilation m.m. i korrugerad plåt. Lanterniner i plåt med fönster av silvereloxerad aluminium. Plexikupoler.
· Fasad: Gult tegel. Liggande rödmålad panel.
· Sockel: Puts med fogritsar.
· Fönster: En- och tvåluftsfönster placerade i grupper om tre och tre eller i band. Brunbetsat trä.
· Entré: Enkeldörr av gulmålad aluminium, till hälften uppglasad. Över och sidoljus.
· Stomme: Ej utrett.
· Förändringar: Taket är ombyggt, ursprungligen hade byggnaden ett plantak. I samband med takombyggnaden har utvändiga stuprör tillkommit.

Den synliga stommen av limträ har röd- eller vitmålade stöd och vitmålade takbjälkar. Takbjälkarna har vita plåtskoningar som skyddar ändträet. Undertaket av korrugerad aluminium och trä samt stuprören är vita. På några ställen är fönsterbröstningarna av rödmålad plywood, bland annat på det fasadparti som vetter in mot gården mellan låg- och mellanstadieflygeln.

Gymnastikbyggnaden består av en högdel och en lågdel, båda med valmade sadeltak. Vid entréerna till omklädningsrummen finns utskjutande partier med stående rödmålad spontad panel. Entrédörrarna är av gulmålat trä och har fönster upptill.

Skolpaviljongen är i en våning och har flackt tak och vita stuprör. Fasadbeklädnaden är av liggande och stående rödmålad panel. Byggnaden står på plintar som döljs bakom en gråmålad öppen träpanel. Fönstren är av enluftstyp, trä och vitmålade. Den uppglasade entrédörren är utförd i silvereloxerad aluminium. Skjulen har motfallstak och stående spontad rödmålad panel.

KOMMENTAR
Skolan är byggd som en så kallad hemrums- eller hemavdelningsskola. Enplanslösningen tillåter alla klassrum att ha en i princip egen entré i markplanet. Kännetecknande för arkitekturen är en öppen redovisning av konstruktionen. Förhållandet mellan stommen och utfackningarna ger bygganden en tydlig rytm, något som inte kan upplevas då stommen målats röd. Samma skoltyp finns dels i andra delar av stadsdelen, dels i grannstadsdelarna Akalla och Husby. Takombyggnaden har drabbat i princip alla skolor av denna typ. Även markplaneringen känns till viss del igen från skola till skola. Den speciella lösningen med alléer på skolgården återfinns tex. på Dalhagsskolan i norra Husby. Ombyggnaden av taket har inneburit en stor förändring, men i övrigt är skolan relativt välbevarad.