Stäng fönster Stockholm kn, ODENSE 1 KISTA

Område med radhus och parhus i västra Kista.

Området består av 63 lägenheter fördelade på tolv radhus och fem parhus. Byggnaderna är grupperade så att tre gårdar bildas. Området omges på tre sidor av gångvägar. Den fjärde sidan vetter mot matargatan Jyllandsgatan. I öster ligger ett stort och kraftigt kuperat skogsparti. Garaget, som ligger intill Jyllandsgatan, fungerar som en skärm mot trafiken. Inne i området löper asfalterade gångvägar. I norr och söder går gångbroar över Jyllandsgatan. Vid den södra bron leder trappor ner till busshållplatser i gatunivå.

Trädgårdarna, på husens fram- och baksidor, omges av häckar och låga brunmålade trästaket. Uteplatser och gångar fram till entréerna är belagda med betongplattor med frilagd ballast. Uteplatserna avskiljs från varandra med små plank. Till varje hus hör en sop- och förrådsbod, belägen antingen i anslutning till trädgården eller på den gemensamma gården. Bodarna bildar längor med en till fem enheter. På de gemensamma gårdarna, som har en markbeläggning av grus, finns dessutom lekredskap och sandlådor. Den mittersta gårdsbilningen är egentligen bara en öppen plats i korsningen av fyra gångvägar. Här finns områdets tvättstuga.

· Våningar: 1 och suterräng samt inredd vind, 2
· Tak: Sadeltak med betongtegel. Brant eller normal taklutning.
· Fasad: Stående rödmålad panel, locklist eller spontad. Vitmålade knutlådor och vindskivor.
· Sockel: Platsgjuten obehandlad betong.
· Fönster: En- och tvålufts i vitmålat trä. Mycket smalt franskt fönster med tunt vitlackerat stålräcke.
· Entré: Enkeldörr i trä, helt eller halvt uppglasad, svart- eller vitmålad. Litet skärmtak i plåt.
· Stomme: Ej utrett.
· Lägenhetsstorlek: 3-6 rok.
· Förändringar: Samtliga fasader har målats om. Den ursprungliga färgsättningen har inte gått att fastställa.

Vid sidan om fönstren finns även ett vitmålat burspråk av trä med avtäckning av plåt. Suterränghusen har brantare taklutning och takkupor av plåt. Vissa gavelentréer är försedda med pergolor.

Sop- och förrådsbodarna har sadeltak med betongpannor. Fasaden har lockpanel som målats röd och sockeln är av betong. Dörr med panelutförande samt ståldörr till soprum.

Tvättstugan inryms i ett enplanshus med sadeltak, betongpannor. Huset är klätt med en gulmålad lockpanel och har en sockel av obehandlad betong. Knutar och vindskivor är vitmålade. Fönstren, en- och tvålufts, är av vitmålat trä. Dörren är av trä, gråmålad, och har fönster upptill.

Garaget är byggt i en våning och suterräng. Taket har sadeltaksform och är belagt med betongpannor. Fasaderna är av liggande spontad panel och stående öppen panel., båda typerna är grönmålade. Sockeln är av platsgjuten obehandlad betong.

KOMMENTAR
Dessa hus är ritade av Småstugebyrån vid Stockholms stads fastighetskontor speciellt för trädgårdsstäderna på norra Järva. Ett provområde med 24 lägenheter, samtliga i parhus, uppfördes i kvarteret Helena i Bromsten 1974. Det första riktiga området som byggdes med hustypen var kvarteret Tavastehus i Akalla. När man projekterade de fyra kvarteren Odense, Ribe, Rödby och Århus i Kista bjöd man in fyra arkitektkontor att medverka för att få en större variation i bebyggelsen. Uppdraget omfattade enbart fasaderna och andra exteriöra element. De utförda byggnaderna ritades av Ahlséngruppen och Carl Nyrén arkitektkontor AB. Det förra kontoret ritade Odense och Århus, det senare Ribe och Rödby. Om man bortser från den nya färgsättningen så är området mycket välbevarat, det gäller även trädgårdarna samt de i kvarterens inre belägna gemensamma gårdarna.