Stäng fönster Stockholm kn, RÖDBY 2 KISTA

Område med radhus och parhus i västra Kista.

Område med 83 lägenheter fördelade på 11 radhus och 20 parhus. I väster och söder gränsar området till matargatan Jyllandsgatan. I norr ligger ett daghem och bortom det finns ytterligare radhusbebyggelse. I öster ligger ett stort kuperat skogsparti och ett område med flerbostadshus. Radhusen är placerade så att de bildar en yttre mur medan parhusen upptar områdets inre. Garagen vid Jyllandsgatan inordnar sig i den yttre muren. Från garagen kan man via vändplatser ta sig direkt ut till Jyllandsgatan. Intill det norra garaget finns en miljöstuga. Bebyggelsen grupperar sig dels utmed gångvägar, dels kring ett antal mindre gårdar.

Trädgårdarna, på husens fram- och baksidor, omges av häckar och staket av brunmålat trä. Uteplatser och gångar fram till entréerna är belagda med betongplattor. Uteplatserna avskiljs från varandra med små plank. Till varje hus hör en sop- och förrådsbod, belägen antingen i anslutning till trädgården eller på den gemensamma gården. Bodarna är sammanbyggda med varandra så att kortare eller längre längor bildas. På de gemensamma gårdarna, som har en markbeläggning av grus och sten, finns dessutom lekredskap och sandlådor, några träd och kanske en bit gräs.

· Våningar: 1 och suterräng samt inredd vind, 2.
· Tak: Sadeltak med betongtegel. Brant eller normal taklutning. Takfot med profil av bräder.
· Fasad: Stående locklistpanel.
· Sockel: Borstad betong.
· Fönster: Tvåluftsfönster i vitmålat trä. Franska fönster med stående panel nedtill.
· Entré: Enkeldörr i trä med fönster och vertikala ribbor. Skärmtak i plåt.
· Stomme: Ej utrett.
· Lägenhetsstorlekar: 2-6 rok.
· Förändringar: Huruvida färgsättningen är ursprunglig eller ej är svårt att avgöra. Några hus har tillbyggnader såsom altan, pergola, plank m.m.

Husen har en enhetlig färgsättning så till vida att alla delar i en radhuslänga har samma kulör. Det gäller även parhusens två lägenheter. Färgerna går i ljusa toner av grått, rosa och beige. Entrédörrarna har vanligen en avvikande färg. De hus som ligger i suterräng är försedda med takkupor och takfönster.

Sop- och förrådsbodarna har sadeltak med betongpannor. Fasaden har locklistpanel och sockeln är av betong. Dörrarna är av paneltyp. Soprumsdörren är av plåt.

Tvättstugan, i en våning, har samma utförande som bostadshusen. Taket av sadeltakstyp är belagt med betongpannor. Fasaden är av stående locklistpanel och sockeln är utförd i betong. Fönstren har två lufter och är av vitmålat trä. Entrén är försedd med en enkeldörr i trä med fönster och vertikala ribbor.

Garagen är byggda i en våning och suterräng. Taket har sadeltaksform och är täckt med grå korrugerad plåt. Den synlig betongstommen är rödmålad. Utfackningarna består av partier med liggande öppen brunbetsad panel. De två garagen är sammanbyggda med ett parti av diagonalställd och rödmålad spontad panel.

Miljöstugan har sadeltak av betongtegel och fasad av gråmålad locklistpanel. Sockeln är av betong och dörrarna klädda med vitmålad träpanel.

KOMMENTAR
Dessa hus är ritade av Småstugebyrån vid Stockholms stads fastighetskontor speciellt för trädgårdsstäderna på norra Järva. Ett provområde med 24 lägenheter, samtliga i parhus, uppfördes i kvarteret Helena i Bromsten 1974. Det första riktiga området som byggdes med hustypen var kvarteret Tavastehus i Akalla. När man projekterade de fyra kvarteren Odense, Ribe, Rödby och Århus i Kista bjöd man in fyra arkitektkontor att medverka för att få en större variation i bebyggelsen. Uppdraget omfattade enbart fasaderna och andra exteriöra element. De utförda byggnaderna ritades av Ahlséngruppen och Carl Nyrén arkitektkontor AB. Det förra kontoret ritade Odense och Århus, det senare Ribe och Rödby. Området är välbevarat med relativt få förändringar och tillbyggnader. Om färgsättningen är ursprunglig eller ej är dock svårt att avgöra