Stäng fönster Stockholm kn, SILKEBORG 2 M.FL. KISTA

Stort område med parhus och radhus i södra Kista.

Området består av ett åttiotal parhus och ett drygt trettiotal radhus. Tillsammans rymmer husen ca 300 lägenheter. Området ligger i vinkeln mellan två flerbostadshusområden. Det norra är samtida med parhusen, det södra byggt på 1990-talet. I väst och sydväst gränsar området till Järvafältet. I norr ligger ett daghem, låg- och mellanstadieskolan Igelbäcksskolan samt Ärvinge IP. Matargatan Själlandsgatan delar området i två delar. Vinkelrät mot Själlandsgatan går en cykelväg. Där cykelvägen korsar bilgatan finns både markeringar, skyltar och gupp som skall göra bilisterna observanta på den korsande trafiken. Från Själlandsgatan leder Randersgatan respektive Silkeborgsgatan in till garage, parkering och vändplatser. Några ytterliggare, fast mindre, parkeringsgarage finns längst i norr. Radhusen är i princip placerade så att de bildar en yttre mur medan parhusen upptar områdets inre. De parhus som är byggda i en våning är som regel sammanbyggda med radhus. På Järvafältet finns ett område med kolonilotter. Vid sidan om den stora Ärvinge IP finns en mindre fotbollsplan i sydost.

Trädgårdarna, på husens entré- och baksidor, omges av häckar och/ eller staket. Vissa av radhusen har ingen trädgård på entrésidan utan bara en liten rabatt närmast fasaden. Låga murar av betongsten håller jorden på plats där marken är terrasserad. Uteplatser och gångar fram till entréerna är belagda med betongplattor. Uteplatserna avskiljs från varandra med plank och spaljéer. Bebyggelsen är grupperad kring större eller mindre gårdar. På gårdarna finns grupper av förrådsbodar. De mindre gårdarna rymmer inte så mycket mer än bodar, några lekredskap och kanske en sittgrupp. På det större gårdarna finns, förutom bodar och lekredskap, en gräsmatta och planteringar. I området finns fyra tvättstugor.

Områdets två delar, kvarteret Silkeborg i väster och kvarteren Randers och Själland i öster, har relativt olika karaktär trots att hustypen är den samma. Randers och Själland har med några undantag en enhetlig färgsättning och nästan inga tillbyggnader. I Silkeborg har husen fått en individuell färgsättning, många gånger med skarpa kontraster mellan husen som resultat. Individuellt utformade yttre element som balkonger och förstukvistar är vanliga i Silkeborg. Olikheterna har sin orsak i ägandeförhållanden.

· Våningar: 1, 2
· Tak: Sadeltak med ojämnstora fall och valmad gavelspets. Takbeläggning av papp i fjällform.
· Fasad: Stående locklistpanel. Knutlådor och foder.
· Sockel: Borstad obehandlad betong.
· Fönster: Tvåluftsfönster av vitmålat trä, den ena bågen med horisontell spröjs. Fönsterdörr.
· Entré: Enkeldörr med panel och dekorativa spikskallar samt litet fönster upptill.
· Stomme: Ej utrett.
· Lägenhetsstorlekar: 2-5 rok.
· Förändringar: Hur den ursprungliga färgsättningen sett ut är svårt att avgöra. Klart är dock att många hus målats och fått en ny färgsättning. I Randers och Själland har knappt några tillbyggnader skett. I Silkeborg däremot finns många exempel på tillbyggda skärmtak, balkonger m.m. Vid inventeringstillfället pågick bland annat nybyggnad av förstukvist.

I Randers och Själland har husen framförallt rosa, röda och beigea färger medan knutlådor och foder är bruna. I Silkeborg varierar fasadfärgerna.

Förrådsbodarna har sadeltak med papp. Utvändigt är bodarna klädda med locklistpanel. Sockeln är av betong. Dörrarna är av laminat och vita. Vissa bodar har sina tak utdragna över uteplats.

Tvättstugorna, i en våning, har samma utförande som bostadshusen.

Garagen är byggda i två våningar alternativt en våning och suterräng. Taket har sadeltaksform och är täckt med grå korrugerad plåt. Den synlig betongstommen är obehandlad. Utfackningarna består av partier med liggande och stående orange och röd öppen panel. Portarna har ram av stål och panel av trä. Garagelängorna i norr har papptäckt pulpettak och fasad av brunmålad locklistpanel. Sockel är putsad och garageportarna utförda i gulmålad galvaniserad plåt.

KOMMENTAR
Dessa hus är ritade av Småstugebyrån vid Stockholms stads fastighetskontor speciellt för trädgårdsstäderna på norra Järva. Ett provområde med 24 lägenheter, samtliga i parhus, uppfördes i kvarteret Helena i Bromsten 1974. Det första riktiga området som byggdes med hustypen var kvarteret Tavastehus i Akalla. I västra Kista finns fyra områden med radhus av denna typ. Där har dock fasaderna inte ritats av Småstugebyrån, utan av två fristående arkitektkontor. Kvarteren Randers och Själland är välbevarade. Silkeborg har redan från början haft en mer heterogen karaktär, men det är ändå tydligt att ganska omfattande förändringar skett.