Stäng fönster Stockholm kn, FYN 1 M.FL. KISTA

Mycket stort område med stjärnhus, radhus och terrasshus i Kista.

Området utgör med sina 66 hus och 2400 lägenheter huvuddelen av stadsdelens bostadsbebyggelse. Byggnaderna kan delas in i tre hustyper; stjärnhus, radhus och terrasshus. Stjärnhusen är fristående eller sammanlänkade med radhusen till kedjor. Området kan grovt sett delas in i två delar, separerade av det stråk med skola, idrottshall och daghem som går från centrum ner till Järvafältet. Bilvägar omger området på tre sidor. Den fjärde sidan vetter mot rad- och parhusbebyggelsen vid Järvafältet. Från de omgivande Danmarksgatan och Ärvingevägen leder nedsänkta entré- och angöringsgator in i området. Parkeringen sker på parkeringsplatser i områdets utkant eller i garage under husen och gårdarna. Gångvägarna löper som ett finmaskigt nät genom kvarteren. Där gångvägen korsar en bilväg leder en bro i de flesta fall fotgängaren över gatan. Tunnelbanespåret löper en lång sträcka parallellt med Danmarksgatan för att sedan svänga av åt öster. Sophanteringen sköts med ett centralt sopsugsystem. Terrasshusen ligger som en skyddande mur mot bilvägarna. Kedjorna av sammanlänkande stjärn- och radhus bildar halvöppna gårdar. Friliggande stjärnhus klättrar tillsammans med terrasshus i den branta slänten ner mot Köpenhamnsgatan nordväst om centrum. Sammansättning av byggnadstyperna bidrar tillsammans med den kuperade terrängen till en mångfald av gågator och gårdsrum. På gårdarna finns lekredskap, cykelparkering, förråd m.m. Skjulen som finns vid radhuslängornas entréer bidrar ytterliggare till gårdarnas möblering. Det gröna inslaget består i huvudsak av buskar utmed entré- och bilvägar. I området finns dessutom ett antal halvstora och stora gårdar med gräsmattor fram till fasaderna, buskar och träd. Mot dessa gröna gårdar vetter inga entréer, utan enbart uteplatser till radhuslägenheter och lägenheter i stjärnhusens bottenvåningar. Uteplatserna är delvis plattlagda och avskärmas av små plank och låga trästaket. På den största gården finns daghem och kvartersgård samt en mängd lekredskap. Alldeles intill finns en liten trädgårdsanläggning med planteringar, grusbelagda gångar och klippta häckar. På en annan av gårdarna är en gammal byggnad bevarad vilken används som träfflokal för bostadsrättsföreningen. Den norra delen av området gränsar delvis till ett stort och kraftigt kuperat utsparat skogsparti. Vid Ärvingevägen i söder finns ett parkeringsgarage i anslutning till parkeringarna.

· Våningar: Stjärnhus 2-8, Radhus 2, Terrasshus 4.
· Tak: Motfalls- och pulpettak täckta med papp. Neddragen takfot i vit trapetskorrugerad plåt.
· Fasad: Spritputs. Beige, brun, gul (kulören kan variera mellan sammanbyggda rad- och stjärnhus).
· Sockel: Puts.
· Fönster: En-, två och treluftsfönster i brunmålat trä. Vissa fönster med horisontell spröjs.
· Balkong: Front av trapetskorrugerad aluminium, överliggare och stöd av silvereloxerad aluminium. Balkonger och terrasser avskiljs med skåp i korrugerad aluminium.
· Entré: Enkeldörr av silvereloxerad aluminium, till hälften uppglasad. Många med över- och sidoljus.
· Stomme: Ej utrett.
· Lägenhetsstorlekar: 1-7 rok., vissa i etage.
· Förändringar: Terrasser och även balkonger har glasats in. En del av bodarna och skjulen har målats om i en ny kulör. Vid inventeringstillfället byggdes det indragna partiet i bottenvåningen på hus nr. 3 i fastigheten Helsingör 3 igen.

Stjärnhusen inrymmer i delar av sina bottenvåningar träfflokaler, tvättstugor och dag- och fritidshem. I några hus finns andra verksamheter som till exempel frisersalong. Trapphusen har stora fönster med glasningslister av silvereloxerad aluminium och fasad av lackerad aluminiumplåt. Plåtens kulör (gul, röd, blå) går igen i balkongfronter och skärmtak. Färgsättningen är dock inte alltid helt konsekvent genomförd. Balkongernas innerväggar har stående och liggande brun- eller rödmålad spontad träpanel. Husen kan i vissa fall ha indragna botten- eller suterrängvåningar med kvadratiska betongstöd. På en del av taken finns takterrasser. Radhusen är som nämnts försedda med skjul framför entréerna. Dessa har liggande spontad röd eller brunmålad panel och är, med pulpettak i korrugerad plåt, sammanbundna med radhusen. Terrasshusen har terrasser på ena långsidan och loftgångar på andra. Loftgångarna nås via ett centralt placerat fristående trapp- och hisstorn. Den nedersta loftgången är ofta förstorad till en ca fyra meter bred terrass. På vissa av husen når man denna terrass via en öppen gång genom bottenvåningen. Loftgångarnas fronter är orangea medan terrassernas fronter är vita. Terrassernas innerväggar och delar av loftgångarnas innerväggar har liggande och stående brunmålad träpanel. På gavlarna finns burspråk i två våningar med orange trapetskorrugerad plåt. Terrasshusen innehåller ofta garage i suterräng- och källarvåning. Ett av stjärnhusen, fastigheten Vejle 1, söder om centrum, är sammanbyggt med en byggnad i två våningar och suterräng innehållande Kista gym. De två suterrängvåningarna innehåller garage och har en synlig betongstomme med utfackningar av galvaniserade stålgaller. En matvarubutik är inrymd i stjärnhusets bottenvåning. Skjul, bodar samt cykelhus har fasader av liggande eller stående träpanel och korrugerade plåttak av sadeltakstyp eller pulpettyp. Panelen är vanligen brun- eller rödmålad. I några fall förekommer andra färger som gul och blå. Garaget vid Ärvingevägen är byggt i suterräng och helt utfört i obehandlad platsgjuten betong.

KOMMENTAR
Detta område är med sin storlek och sina utpräglade husformer synonymt med stadsdelen Kista. Bakom kombinationen av de olika hustyperna ligger en vilja att skapa variation åt bebyggelsen och intimitet åt gårdsrummen. Området är både ett brott med och en förlängning av de stadsbyggnadsideal som varit rådande vid byggandet av grannstadsdelarna Husby och Akalla. Förändringarna sedan byggnadstiden är få, både vad gäller byggnader och utemiljö.