Stäng fönster Stockholm kn, KÖPENHAMN 1 KISTA

Anläggning med träffcentrum och servicehem i anslutning till Kista centrum.

Anläggningen består av tre stycken parallellt placerade och med lågdelar sammanbundna bostadshus i sex våningar. Bostadshusen består vart och ett av två, inbördes något förskjutna, huskroppar. Detta komplex är i sin tur sammanbundet med en tvåvåningsbyggnad innehållande Kista träffcentrum. I byggnaden finns förutom samlingssalar och klubbrum, även bibliotek, utställningshall och restauranger. Bostadshusens gavlar vetter mot tunnelbaneperrongen respektive Ärvingegången. I nordväst utgör den nedsänkta matargatan Köpenhamnsgatan en gräns. I sydost gränsar anläggningen till Kista Torg. Kista träffcentrum ingår som en central byggnad i ensemblen av byggnader kring torget. Från Köpenhamnsgatan finns en infart till angöringsgata och garage under anläggningen. Garaget är byggt för att även kunna tjäna som skyddsrum. Planeringen med bostadshus sammanbundna av lågdelar ger upphov till fyra gårdar. Gårdarna som vetter mot Ärvingegången är öppna medan de som vetter mot tunnelbaneperrongen är slutna. Busstorget som finns under tunnelbaneperrongen ligger långt under gårdarnas nivå. En smal terrass tillåter passage från och till centrum på denna sida om servicehuset. Anläggningen kopplas med en inglasad gångbro över Ärvingegången samman med högstadieskolan Ärvingeskolan. På detta sätt får skolans elever direkt kommunikation med de olika lokalerna i Kista träffcentrum.

Kista Torg är belagt med asfalt och ringar av vit smågatsten. Ärvingegången har fått samma behandling och upplevs på så sätt delvis som en förlängning av torget. En fontän omgiven av pollare utgör torgets mittpunkt. Dess upphovsman är konstnären Bertil Johnson. Vid torgets norra del, vid entrén till centrum finns sittplaster under träd samt en skulptur, "Stenkvinnan" av Olle Nyman. Flera torgstånd är placerad utmed torgets södra långsida. Gårdarna har plattlagda gångar, gräs och några träd. Utmed fasaderna växer buskar. En av de gårdar som vetter mot Ärvingegången är strikt symmetriskt ordnad med en liten springbrunn som centralpunkt. De två gårdarna som vetter mot tunnelbaneperrongen är som sagt slutna och har inte kunnat besökas vid inventeringstillfället. De tycks dock ha i princip samma utformning som de övriga gårdarna. En låg betongmur samt en vägg av träribbor och ett skärmtak hindrar den mesta av insynen från tunnelbaneperrongen. Från dessa gårdar går trappor, försedda med järngrindar, ner till terrassen som löper nedanför. Den är belagd med grus och här växer en rad med träd.

Kista servicehem
· Våningar: 6 och suterräng.
· Tak: Motfallstal; material ej utrett. Hissmaskinrum och andra takpåbyggnader i vit korrugerad plåt.
· Fasad: Beige ädelputs.
· Sockel: Puts, mörkare nyans än fasad.
· Fönster: En- och tvåluftsfönster i gulmålat trä med eller utan vädringslucka. På gavlarna har fönstren bröstningar av fint korrugerad och gullackerad aluminium.
· Balkong: Både utanpåliggande och indragna. Fronter av vitlackerad korrugerad aluminium, överliggare av silvereloxerad aluminium. Innervägg av vitlackerad fint korrugerad aluminium.
· Entré: Uppglasad pardörr i röd aluminium med sidoljus.
· Stomme: Ej utrett.
· Lägenhetsstorlekar: 1-2
· Förändringar: Inglasning av vissa balkonger.

Huset närmast torget skiljer sig något från de två övriga. Det har utanpåliggande istället för indragna balkonger. Fönstersättning och takutformning är delvis annorlunda än på de övriga byggnaderna. Dessutom har det en liten utbyggnad i plåt i vinkeln mellan de två huskropparna.

Kista träffcentrum
· Våningar: 2
· Tak: Motfalls, takfot i gullackerad korrugerad aluminium. Partier med plåtinklätt murkrön.
· Fasad: Gultbrunt tegel indelat med lisener. Några partier med fint korrugerad gullackerad aluminiumplåt.
· Sockel: Betong, obehandlad respektive gulmålad.
· Fönster: Enluftsfönster i gul- och rödmålat trä. Skyltfönster i röd aluminium.
· Entré: Automatiska uppglasade dörrar i röd aluminium. Över och sidoljus.

Burspråken mot torget är klädda med korrugerad och gullackerad aluminiumplåt. Delar av bottenvåningens stora fönster är försedda med solavskärmare i form av fasta jalusier i gul- och vitlackerad aluminium. I öster finns en indragen entré med ett stort skärmtak i svart plåt. Vinkelrät mot detta finns ett ytterliggare stort, bågformat, skärmtak med bruna stålstöd.

Envåningsbyggnaderna som binder samman de höga bostadshusen har i princip samma utformning som Kista träffcentrum. Under fönstren finns bröstningar av fint korrugerad och gullackerad aluminiumplåt.

KOMMENTAR
Kompositionen med höga likformiga bostadshus förbundna med låga gemensamhetslokaler återfinns i många servicehem, pensionärsbostäder och ungdomsbostäder från 1960- och 1970-talen. Att dessa anläggningar förläggs till eller i närheten av centrum är snarare regel än undantag. De slutna gårdarna ger den avskildhet som läget saknar. Det fanns redan i planeringsskedet en uttalad strävan att göra Kista träff till en integrerad anläggning, för pensionärer, högstadieelever och allmänhet. Gångbron över Ärvingegången är kanske det tydligaste tecknet på denna strävan. Både servicehemmet och Kista träffcentrum är välbevarade.