Stäng fönster Stockholm kn, DANMARK 2 KISTA

Kista centrum och tunnelbanestation.

Kista centrum har formen av en bro över dalgången mellan stadsdelens bostadsområde och arbetsplatsområde. Vinkelrät mot och under det centrala centrumstråket Kistagången går Hanstavägen och Danmarksgatan. Från den senare når man anläggningens distributionsgator och garage samt den stora bussterminalen. Tunnelbanan förs fram på höga betongbroar över centrum. Perrongen är sammanbyggd med centrum. Under perrongen, vilken liksom spåren vilar på höga betongstöd, finns bussterminalen. På vardera kortsidan om centrumanläggningen breder parkeringsplatser ut sig. Den norra parkeringen, vilken vid inventeringstillfället till hälften var uppgrävd, korsas av en gångbro som länkar samman bostadsområdet och arbetsplatsområdet. Den ena av centrumets två stora entréer vetter mot Kista Torg. Torget omges, om man bortser från centrumbyggnaden, av träffcentrum, kyrka och skola. Till funktionerna måste man även räkna den torghandel som bedrivs utmed torgets södra sida. Marken är belagd med asfalt och cirklar av vit smågatsten. Torgets mitt upptas av en fontän, med tillhörande belysningsarmaturer och pollare, av konstnären Bertil Johnson. På en avsats intill centrumentrén finns sittplatser under några träd. I hörnet vid träffcentret står Olle Nymans skulptur "Stenkvinnan". Entrén som vetter mot arbetsplatsområdet har en mindre representativ förplats. Här finns bänkar och några träd.

· Våningar: 1- 7 plan.
· Tak: Form ej utrett. Butylduk med singel. Ventilationsdon, takpåbyggnader och lanterniner.
· Fasad: Emaljerade fasadplåtar, ljusblå. Gult tegel (suterrängvåningen).
· Sockel: Prefabricerad och obehandlade betong.
· Fönster: En- och tvåluftsfönster i gullackerad plåt. Skyltfönster bruneloxerad aluminium.
· Entré: Pardörrar och automatiska dörrar i bruneloxerad aluminium, uppglasade. Över- och sidoljus.
· Stomme: Ej utrett.
· Förändringar: En del fönster har satts igen med vit plåt, fönstersnickerier har klätts in med plåt m.m.

Centrumanläggningen består av sju plan. Gång- och försäljningsplanet, vilket ligger i nivå med Kista Torg och förplatsen mot arbetsplatsområdet, omfattar ca 24 000 kvadratmeter. De övre planen upptas av kontorslokaler och är på ca 9000 kvadratmeter. Under försäljningsplanet finns två parkeringsdäck, distributionsgata med lastkajer, lager, soprum och tekniska utrymmen. Dessutom finns ett två meter högt "rörgalleri" omedelbart under butikerna. Utmed Kistagången finns två inomhustorg, ett vid tunnelbaneentrén och ett närmare arbetsplatsområdet. Belysningen sker med en kombination av dagljus från lanterniner och artificiell belysning.
Från torgen leder gångar som tillåter rundvandring på butiksplanet. Via trappor och ramper kan man från dessa gångar ta sig ner till parkeringen och till tunnelbanan.

Exteriören domineras av de ljusblå emaljerade fasadplåtarna. På den nordväst-sydostliga huskroppen delas dock fasaderna in av partier med stående rosa locklistpanel. Mellan fönstren på samma huskropp sitter stående spontad rosamålad träpanel. Trapphustornen som är placerade utanpå fasaden är utförda av obehandlade betongelement med fönster, bröstningar och dörr i röd aluminium. I hörnen på taket till kontorslokalerna sitter ljuslådor med centrumsymbolen, ett blått k i en vit cirkel. Garage och distributionsplanet har till största delen betongpelare i fasadlivet och en indragen fasad i gult tegel. Vid entrén mot arbetsplatsområdet finns två mindre tillbyggnader. Den ena rymmer Handelsbanken och är placerad i vinkeln mellan låg- och högdelen. Den andra tillbyggnaden består av ett gatukök på gaveln. Båda byggnaderna har fasader och tak av aluminium. Utmärkande för banken är ett böjt fönsterparti med profiler av rostfritt stål. Kista centrum innehåller ett 40 tal butiker, ca 10 restauranger och caféer samt bank, postkontor, apotek, systembolag, folktandvård, vårdcentral, arbetsförmedling m.m.

Tunnelbanestationen och bussterminalen är utförda i betong som behandlats på olika sätt. Skärmväggar av durkgaller, belysningsarmaturer, räcken, balkar m.m. är blåmålade. Från bussterminalen och upp genom plattformsgolvet skjuter en skulptur av sexton meter höga målade aluminiumbalkar. Den är utförd av konstnären Lars Erik Falk som också svarade för färgsättningen av hela stationen. Biljetthallarna, i var sin ände av perrongen, har uppglasade väggar med profiler av rostfritt stål. Dörrarna är automatiska och även de av rostfritt stål. I anslutning till bussterminalen, under den norra biljetthallen, finns, dels en restauranglokal med samma utförande som biljetthallarna, dels en lokal med väggar av lättbetong och dörrar och fönster av grön aluminium. Taket på den senare är av pulpettyp i två fall och täckt med plåt.

KOMMENTAR
Kista centrum skiljer sig genom sin storlek, placering och plan från centrumanläggningarna i grannstadsdelarna Husby och Akalla. Anläggningen är byggd för att vara stadsdelsgruppscentrum för de boende kring Järvafältet. Den centrala centrumgatan i Kista är en inomhusgata väsenskild från Husbys och Akallas centrumstråk. Den yttre gestalten är sluten bortsett från några få skyltfönster. Bakom valet av ljusblå emaljplåtar till fasaderna låg en vilja att undvika att den mycket stora anläggningen skulle dominera landskapet. I det inre var variation ett nyckelbegrepp för arkitektarbetet, både vad gäller ljusföring, möblering och butiksfasader. Arkitekterna strävade från början efter att butiksägarna själva skulle vara med och forma sin butiksfasad. Redan vid byggandet av centrumanläggningen planerade man för en framtida expansion. Bland annat dimensionerades konstruktionen så att utbyggnad skulle kunna ske på höjden. Vid inventeringstillfället var anläggningen välbevara men delar i ett mycket stort förändringsarbete hade påbörjats. Kista Galleria, som det nya namnet blir, förväntas stå klar år 2002.