Stäng fönster Stockholm kn, ALHOLMEN 1 M.FL. SKÄRHOLMEN

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999
Litet varierat villaområde i Skärholmens norra utkant.

Villaområdet är högt beläget och gränsar till det sammanhängande skogbevuxna naturområdet utmed Mälaren. I norr sluttar terrängen brant, i sydväst löper matargatan Vårholmsbackarna och på andra sidan denna ligger det stora radhusområdet Furuholmen.

BYGGNADER
Kvarteret Alholmen utgörs av sex friliggande kataloghus i en våning med inredd vind byggda i början av 1980-talet. De är tillverkade av Nässjöhus, och mycket likartade med fasadpanel med varierad färgsättning och branta sadeltak täckta av betongpannor. De har givits traditionaliserande drag i form av vindskivor, foder vid fönster, dörrar och hörn.

Villorna i kvarteren Notholmen och Enholmen utgörs av sex olikartade kataloghus varav de flesta uppfördes i början av 1970-talet. De består av en våning eller en våning med suterrängvåning, och har företrädesvis sadeltak men skiljs åt i fråga om fasadmaterial.

Garagen är vanligen sammanbyggda med husen. Trädgårdarna är små och avgränsas från gatan genom låga staket eller buskar.