Stäng fönster Partille kn, PARTILLE 1:10 M.FL. PARTILLE

OMRÅDE
Området är stort och beläget i en sluttning söder om Partille centrum. Det utgörs av drygt 70 lamellhus placerade i olika väderstreck. Bebyggelsen avgränsas i väster av Landvettervägen, i norr och öster av Slättenvägen samt i söder av Prästtjärnsvägen. Områdets topografi varierar mellan böljande gräsmattor och skogsklädda höjder, husen är byggda på platåer som likt trappsteg klättrar sig uppåt. I närheten av Björndammens centrum, på västra sidan av Landvettervägen, finns en anlagd damm kallad Björndammen.

Lamellhusen är disponerade så att de bildar små gårdar (4 och 4). Detta mönster upprepar sig sedan vidare genom hela området. Gårdarna mellan husen innehåller små anlagda kullar, diverse lekanordningar, gräsmattor, bänkar och bord. På vissa gårdar finns också separata röda tvättstugor centralt placerade, detta är emellertid ett senare tillskott, antagligen samtida med lamellhusens omvandling. Längst söderut i området, intill parkeringsdäcket vid Prästtjärnsvägen, är en stor och naturlig pulkabacke belägen. Övriga parkeringsdäck/platser är placerade kring Björndammsområdet.

BYGGNADER
Bebyggelsen utgörs av drygt 70 lamellhus med fasader av spritputsad betong och korrugerad plåt. Byggnaderna kröns av sadeltak. Området genomgår nu en ombyggnad som kraftigt ändrar fasadutryck och tak. Delar av området är ännu opåverkade av detta.

Stomme/konstruktion: betong
Fasad: spritputsad betong/korrugerad plåt, gult tegel och plåtpanel på de ej renoverade
Fasadfärg: varierar ex gul och grön
Takform: sadeltak
Takmaterial: tegel
Utvändiga detaljer: soprum i anslutning till entréerna, balkonger

Byggnaderna är uppförda i tre våningar, en del i suterräng. Husen kröns av ett sadeltak, med utskjutande takfot, och är klädda med röda tegelpannor. De nya byggnadernas färgsättning varierar mellan gårdarna. Husens fasader delas in i olika vertikala sektioner, där den ena sektionen består av parvis placerade tvåluftsfönster och den andra sektionen av balkonger. Balkongernas utseende varierar, de är både indragna och utskjutande i förhållande till fasaden men alla har fronter av trä. Fönstren har aluminiumomfattningar i en mörkt grön kulör. Entrépartiet, som vetter in mot gården, kröns av ett grovt skärmtak med plåttäckning och markeras tydligt av ett utskjutande soprum där väggen mot entrén är kaklad. Kvadratiska, kantställda fönster markerar trapphuset. Vissa lägenheter belägna i bottenplanet har egna små uteplatser.

Ursprungligen hade lamellhusen gula tegelfasader och plåttäckta sadeltak utan utskjutande takfot. Före renoveringen var delar av fasaderna täckta av vertikal ljusbrun plåtpanel, vilken behållits till viss del. Vidare var balkongernas fronter av likadan plåt och på en del hus fanns små vädringsbalkonger placerade på husens norra gavel. Gavlarna hade inget taksprång och röstena klädda med mörkbrun panel. Fönstren var vita eller gulbeige. Entréernas tak var plant.

KOMMENTAR
Bostadshusen står under en pågående renovering, där man bland annat byter takmaterial, balkongfronter och förändrar lamellhusens fasad. Den pågående förändringen är av ett genomgripande slag och förändrar bebyggelsens ursprungliga utseende och karaktär.