Stäng fönster Partille kn, PARTILLE 3:13 M.FL. PARTILLE

OMRÅDE
Området avgränsas i norr av Säveån, i öster av Postens lokaler från 1980-talet, i söder av E 20 och i väster av Partille herrgård som ritades av C W Carlberg och stod färdig 1780.

Partille centrum utgör den största centrumbildningen i kommunen och är centralt belägen i tätorten. Genom centrat går Gamla Kronvägen. På dess norra sida ligger Partille kyrka och på motsatt sida är det gamla Kyrktorget beläget, som utgör medelpunkten i centrumbildningen.

Området genomgick under 1970-talets första år en kraftig förändring. Ett antal nya byggnader tillkom, exempelvis ett större affärscentrum, församlingshem, kommunalhus och gator med parkeringsytor i anslutning till äldre byggnader såsom kyrkan och herrgården. Material, färg och volymer på de modernare tillskotten står ofta i kontrast till den äldre bebyggelsemiljön. Partille centrum skulle enligt översiktsplanen från 1990 byggas ut under nittiotalets första hälft och skulle bland annat innehålla ett kulturellt centrum. Idag innehåller området stora miljömässiga kvalitéer, i form av både nyare och äldre bebyggelse samt närheten till det orörda parkområdet som sträcker sig längs Säveån.

Partille centrum har en traditionell torgutformning med en öppen central yta, Kyrktorget. Aktuell bebyggelsen kring torget kan sägas bestå av fyra byggnader, vilka beskrivs mer ingående nedan; Partille kommunalhus, församlingshemmet och Prixhuset (ett större varuhus) på norra sidan om Gamla Kronvägen, samt Hälsohuset på dess södra. Utgår man från torget ligger Prixhuset mitt emot, längst i väst kommunalhuset och däremellan församlingshuset (och kyrkan). I direkt anslutning till torget ligger i väst det så kallade Hälsohuset, som inrymmer diverse vårdcentraler, butiker och kontor. Ett stort parkeringsdäck är beläget längst i väst. Vidare ligger i sydöst två vinkelställda tegelbyggnader med affärer, byggda under 1940-talet. Själva platsbildningen fick sitt nuvarande utseende 1990 och består av ett stycke stiliserad natur med parkbänkar och planteringar, delvis avskärmad från den vältrafikerade Gamla Kronvägen.

Partille kommunalhus, Partille 3:13 (arkitekter: Celander, Forser, Lindgren/1968)

Stomme/konstruktion: betong
Fasad: betong element med frilagd ballast av dansk sjösten
Fasadfärg: mörkt brun (dansk sjösten)
Takform: plant
Takmaterial: plåt
Utvändiga detaljer: lisener i fasadmaterialet

Bebyggelsen består av en byggnad uppförd i två våningar med suterräng. Byggnaden kröns av ett plant tak och täckt av papp. Kommunalhuset är till formen en uppbruten huskropp med fyra små inre ljusgårdar i byggnadens östra del. Kommunalhusets västra del, som saknar ljusgårdar, präglas istället av en öppen entrégård med en stor stenskulptur. Byggnadens fönster består av två typer. Dels större perspektivfönster och dels mindre enluftsfönster. Dessa - liksom entréerna - omfattas av aluminium och är placerade i liv med fasaden. Entréerna till byggnaden vetter ut mot Gamla Kronvägen och kröns av varsitt arkadtak. Byggnadens fasad bryts upp av lisener och vertikala fönsterband. Sockeln är av brunmålad betong och varierar i utförande, det finns släta och profilerade ytor. I den delen av kommunalhuset som vetter mot Säveån finns ett parkeringsgarage placerat i bottenvåningen, denna del är öppen och vilar på pelare.

Kommunhuset i Partille är ett bra exempel på läsbar arkitektur, där byggnadens utseende på ett tydligt sätt förmedlar dess administrativa innehåll.

Partille församlingshem, Partille 4:41 (arkitekt: Stig Henrik Lundgren/1968)

Våningar: 2 (suterräng)
Fasad: lättklinkerblock
Fasadfärg: vit
Takform: plant
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: saknas

Församlingshemmetär en stilren vitputsad tegelbyggnad i två våningar med suterräng. Byggnaden har en smal gavel mot vägen och ett större rum mot ån. Det sydöstra hörnet av byggnaden är avfasad i två etapper som bildar en öppen yta mot kyrkogården. Byggnaden kröns av ett plant plåttak med diverse synliga installationer. Fasaden som vetter åt väster och norr täcks dels av ett fönsterband där omfattningarna av aluminium varvas med brun stående träpanel, dels av små indragna fönster regelbundet placerade och förlagda i nivå med marken. Runt övriga delar av församlingshemmet finns olika fönstertyper av olika storlekar placerade. Gemensamt för dessa är att de är en aning indragna i fasaden. Församlingshemmets entré är förlagd till den öppna ytan i byggnadens östra del. Den utgörs av ett uppglasat parti som vetter mot söder och Gamla Kronvägen.

Prix-huset, Partille 101:1 (arkitekt Bo Cederlöf/1972)

Fasad: liggande gles ribbpanel
Fasadfärg: gråbrun
Takform: plantak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: elefanthudssockel, blåvitfärgad fasadgesims

Väggarna är av betong och täcks av utanpåliggande gråbrunmålad horisontell gles panel. Byggnaden är uppförd i suterräng, med en mindre källarvåning i sydost. Taket är plant med utanpåliggande kantkrans av plåt. Själva takbeläggningen utgörs förmodligen av papp.

Fasaden som vetter ut mot torget domineras av affärernas entrépartier. Frontfasaden utgörs nertill av horisontellt löpande skyltfönsterband med dekor av plåtplattor i blått och vit över. Fasaden avslutas upptill med samma ribbpanel som täcker byggnadens övriga fasader. Framför entrépartiet löper en arkadgång med plant tak av plåt som med regelbundenhet bryts upp av sektioner med uppglasade sadeltak.

På norra kortsidan finns ett utskjutande slutet burspråk, och på södra kortsidan finns en utskjutande balkong över suterrängvåningen. Södra delens källarvåningsfasad utgörs av så kallad elefanthudsmönstrad betongyta.