Stäng fönster Partille kn, MELLBY 129:2 M.FL. MELLBY

OMRÅDE
Området är beläget strax väster om Partille järnvägsstation och består av 13 radhuslängor med 84 fastigheter. Radhusområdet avgränsas i norr av Utbyvägen. Parallellt med den går Odalsvägen och Munkarittsvägen inne i området och små tvärgator mellan dem. I söder dundrar järnvägen fram och skiljer området från Eckens industriområde på dess andra sida. I öster angränsar ett ensamt lamellhus och i väster finns en stor yta som idag bland annat rymmer en liten fotbollsplan. Denna öppna mark utnyttjas mest som rastplats av hundägarna i området. Den omkringliggande topografin är tämligen flack och bjuder på få överraskningar.

Smala asfalterade stråk leder genom området till husen. Det finns ett par små lekplatser i området, vilka innehåller det mest nödvändiga såsom gungor och sandlådor. Längst söderut finns en lång rad av garagebyggnader, där också områdets gemensamma tvättstuga är belägen. En fristående tvättstuga i småhusområde är relativt ovanligt, men kan bero på dåtidens sociala ideal eller att kostnaden för installation i alla lägenheter var orimlig.

BYGGNADER
Bebyggelsen består av 13 radhuslängor, disponerade i nordsydlig riktning. Fasaderna är av stående träpanel och husen kröns av sadeltak, vars beläggning antingen är av betongpannor eller plåt. Snickerier är vitmålade.

Stomme/konstruktion: regelstomme av trä
Fasad: stående träpanel (ursp. eternit)
Fasadfärg: röd, gul , grön
Takform: sadel
Takmaterial: eternit, svarta betongpannor, plåt (ursp. eternit)
Utvändiga detaljer: balkong

Under inventeringstillfället byttes takmaterialet på många hus, från betong och eternit till plåt, som idag dominerar. Fasadmaterialet var ursprungligen grå eternit som ersatts med trä förmodligen när husen tilläggsisolerades. Små förråd och soprum som är sammanbyggda med huvudbyggnaden vetter åt väster och markerar radhusens entréer. Precis bredvid entrén, placerad i en yta intill förrådsbyggnaden, finns en annan dörr som antagligen leder in till ett grovkök. Längs radhusens ena fasad löper en indragen balkong vars träfronter ligger i linje med takfoten, under balkongen skapas således en altanplats. Fönstren varierar i utförande. De är antingen av tvåluftstyp eller fönsterband och regelbundet placerade i liv med fasaden.
Radhusen har små privata gårdar som ofta omgärdas av ett lågt trästaket. En del gårdar är mer omsorgsfullt skötta än andra.

Endast ett hus med ursprunglig fasad återstår.