Stäng fönster Partille kn, LEXBY 119:5 M.FL. LEXBY

OMRÅDE
Bostadsområdet ligger i Lexby som är beläget mellan centrala Partille och Kåhög, cirka en kilometer öster om järnvägsstationen. Bebyggelsen är disponerad i sex kvarter i nord-sydlig och öst-västlig riktning. Området avgränsas i söder av Lexbyvägen, i öster av Smedjegårdsvägen, i norr av Bockegårdsvägen vid en hög klippvägg och i väster av Lillegårdsskolan vid Hålegårdsvägen. Inne i radhusområdet löper smala gångstråk runt, både asfalterade och grusade, som knyter ihop bostadslängorna. Bebyggelsen ligger tätt vilket medför att det inte finns några större öppna ytor i området. Flera garagelängor av trä finns både i och kring radhusområdet. Precis nedanför klippväggen vid Smedjegårdsvägen norr om området finns ett litet värmeverk med en hög skorsten.

BYGGNADER
Bebyggelsen består av cirka 130 radhus uppförda med en fasad av liggande träpanel. Radhusen kröns av ett förskjutet sadeltak med betongpannetäckning.

Stomme/konstruktion: regelverk av trä
Fasad: liggande träpanel
Fasadfärg: röd, blå
Takform: förskjutet sadeltak
Takmaterial: betongpannor
Utvändiga detaljer: terrasser

Radhusens fasad består av liggande träpanel där färgsättningen varierar mellan rött eller ljusblått med vita knutar. Taken som kröner radhusen har en säregen form där takens fall inte möts på nocken, utan är förskjutna och bildar ett litet vertikalt fasadparti däremellan. Taken är täckta med takpannor av betong. Längs radhusens andra våningen mot gården täcker ett fönsterband om fyra eller sex lufter större delen av fasaden. I ena sidan är två av dem större genom att gå under övrigas nedre linje. Övriga fönster är av enluftstyp. Samtliga fönster är placerade i fasadliv. Radhusens gavlar saknar fönster och består av putsat tegel. Entréerna är förlagda ut mot de små asfalterade stråken som leder runt i området. Entrédörrarna kröns av ett litet sadeltak och markeras av en sidobyggnad som bland annat innehåller förrådsutrymmen. Radhusens små privata gårdar avgränsas av olika trästaket.