Stäng fönster Partille kn, PARTILLE 4:176 PARTILLE

OMRÅDE
Björndammens torg ligger vid sluttningen ovanför Björndammen och Björndammsterrassen. Centrat ligger i anslutning till Björndammens bostadsområde uppfört i början av 1970-talet. Terrängen sluttar i nord-västlig riktning, vilket innebär att flertalet byggnader är uppförda i suterräng. Området avgränsas i norr av en trafikplats, i söder av ett parkeringsdäck, i öster av bostadsbebyggelse och i väster av Landvettervägen. Det innehåller idag få verksamheter.
Centrat domineras av en utsträckt två-trevåningsbyggnad med affärsgalleria, friskvårdsinrättningar, fritidsgård och simhall. Entrépartiet vetter mot Björndammen och utgörs av parkeringsyta. På byggnadens baksida finns en större terrass som används av förskola och skola.

BYGGNADER
Bebyggelsen utgörs av ett huskomplex med ett antal sammanlänkade byggnadskroppar. Det långsmala komplexet avslutas i nord-östra ändan av ett gult sjuvåningshus som inrymmer äldreboende.

Våningar: 2-3 resp. 7
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: korrugerad plåt
Fasadfärg: gul
Takform: plant
Takmaterial: uppgift saknas
Utvändiga detaljer: välvda skärmtak av plåt, utrymningstrappor mm

Sjuvåningskomplexet utgörs av två kroppar sammanlänkande med hjälp av ett blåmålat uppglasat trapphus. Byggnaden har, som anläggningen i övrigt, plantak. Fasaden är klädd med panelimiterande gul plåt, både liggande och stående riktning. De vitmålade perspektiv- och vädringsfönstren bildar såväl vertikala som horisontella band. Längs ena huskroppen löper en lastbrygga i ett plan. Sockel av ofärgad betong.
Mittbyggnaden är klädd med gul plåt. Entrépartiet består en uppglasad utbyggnad i grå plåt med fönster i olika storlekar. Byggnaden avslutas med rödputsad rundel med vita liggande enlufts fönsterband.
Den överliggande terrassen, knuten till den lägre byggnaden, utgör lekplats för skolorna och har kvadratiska planteringar av buskar och träd. Gräsmattor blandas med ytor täckta av cementplattor. Utmed de gula plåtfasaderna löper arkadgångar med blåa rundade plåttak vilka vilar på röda pelare.