Stäng fönster Partille kn, MELLBY 5:6 M.FL. MELLBY

OMRÅDE
Området är beläget i nordvästra delen av Partille kommun, alldeles intill kommungränsen till Göteborg och gränsar i norr till Ögärdets industriområde. Området avgränsas i öster av en ravin, i väster av en stigning mot Bergsjön och i söder går Utbyvägen. Vägar i anslutning till området är Ögärdes-, Jennyhillsvägen och Dalahems gångväg.

Bebyggelsen är antagligen byggd på gammal odlingsmark, en slutsats som grundar sig på den omkringliggande topografins karaktär. Här finns stora öppna åkerlappar, löv- såväl som barrträd och förmodligen en bördig jordmån tack vare närheten till Säveåns dalgång. Små smala asfalterade stråk leder in till radhusen och dess entréer. I anslutning till stråken finns också små privata trädgårdar, dessa vänder sig oftast åt söder och är rikt bevuxna med blandad växtlighet. I området finns ett flertal garagebyggnader.

BYGGNADER
Bebyggelsen består av 53 radhus fördelade på åtta radhuslängor som är disponerade i öst-västlig riktning. Varje byggnad är uppförd i två våningar och kröns av ett flackt papptäckt sadeltak.

Stomme/konstruktion: regelstomme av trä
Fasad: träpanel
Fasadfärg: beige, gult, vitt, rött, blått
Takform: sadeltak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: balkong, förrådsbyggnad

De två våningsplanen markeras av en vitmålad horisontellt liggande trälist. Gavlarna består av rött tegel och saknar fönster. Exteriört består fasaden av stående träpanel, där färgsättningen varierar mellan husen. Fönstren är placerade i liv med fasaden och har foder av trä. Balkongerna är indragna och skapar därigenom en liten altanplats inunder. Balkongerna har fronter av profilerad stående träpanel. Entréerna, som även de är placerade i liv med fasaden, markeras av en utskjutande förrådsbyggnad där exteriören består av liggande träpanel. Längs med förrådsbyggnaden löper ett skärmtak, från entrén till gårdsgrinden.