Stäng fönster Partille kn, PARTILLE 126:1 PARTILLE

OMRÅDE
Området är beläget cirka 500 meter väster om Partille centrum och består av ett skivhus som kallas Finngösahuset. Det beskrivna området är lokaliserat strax söder om E20 och präglas av det omkringliggande gatunätet och all trafik den genererar. Området avgränsas i norr av Göteborgsvägen och Postgången, i öster av en stor parkeringsplats med plåtgarage, i söder av Promenaden och i väster av Finngösaskolan. Söder om gatustumpen Promenaden sträcker ett större grönområde ut sig upp mot Björndammsterrassen, vilket innebär att området är relativt naturskönt lokaliserat. Intill skivhuset är växtligheten dock begränsad till endast buskar och planteringar vid fasaden.

BYGGNADER
Skivhuset har 10 våningar och är beläget i suterräng med en fasad bestående av fönster, steniskivor och plåtband. Taket som kröner byggnaden är plant och täckt med plåt.

Våningar: 10, suterräng
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: steniskivor, plåt
Fasadfärg: beige
Takform: plant
Takmaterial: plåt
Utvändiga detaljer: plåtlisener, balkonger

Exteriören präglas av fönsterband som varvas med steniskivor vilka delas in i olika fasadelement av vertikala plåtlisener. Detta, tillsammans med det glasade trapphuset, bildar en känsla av rutnät på fasaden som ger den karaktär. Fönster och dörrar har omfattningar av plåt och är placerade i liv med fasaden. Entréerna är sekundärt inglasade och skjuter ut i förhållande till den övriga exteriören. Fasaden som vetter åt väster har balkonger regelbundet placerade utmed hela fasaden. Ddessa är inglasade och något utskjutande och ger därför ett intryck av att vara burspråk. Skivhuset vilar på en sockelvåning som är täckt av betongelement med frilagd ballast.

KOMMENTAR
Det så kallade "Finngösahuset" kan upplevas som ett landmärke i Partille kommun. Byggnaden genomgick en kraftig omvandling i början av 1990-talet.