Stäng fönster Partille kn, PARTILLE 4:101 M.FL. UGGLUM

OMRÅDE
Området är beläget i sydvästra delen av Partille kommun och består av flera lamellhus som bildar ett antal mindre gårdar mellan sig. Området avgränsas i väster av Kvarnfallsvägen, i norr av Ugglumsleden, i öster av bostadsområdet i Vallhamra och i söder av ett litet skogsområde. Gårdarna som skapas mellan husen innehåller bord, stolar och små lekplatser samt förrådsbyggnader. Den naturliga vegetationen är i möjligaste mån bevarad vilket antagligen är medvetet gjort. Terrängen är kuperad, växtligheten frodig. På gårdarna går berget i dagen på sina ställen, vilket sätter sin prägel och delvis ger gårdsplanen karaktären av vild naturmark. I området finns också andra byggnader, bland annat Ljungkullens sjukhem med ett stort parkeringsdäck i källaren, samt ett flertal små fyrkantiga vitputsade betongbyggnader som bland annat inrymmer tvättstugor.

BYGGNADER
Bebyggelsen består av 21 lamellhus disponerade så att de skapar tio mindre gårdar mellan sig. Lamellhusen sträcker sig geografiskt i väst-östlig och i nord-sydlig riktning. Husens tak är utformade på två sätt. Byggnaderna som är belägna i öst-västlig riktning vilka kröns av ett speciellt format tak, övriga av ett mer konventionellt sadeltak.

Våningar: 3-4
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: tegel
Fasadfärg: gult
Takform: sadeltak eller varierat
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: utanpåliggande trapphus, loftgångar, balkonger

Husen har ett flertal ovanliga lösningar som ger dem ett något brokigt uttryck. På byggnaderna med det speciella taket, som kan sägas vara en blandning av flera olika typer, finns en våning med lägenheter som löper horisontellt alldeles ovanför fasaden där taket tar vid. Trapphusen är även de säregna: fristående med en speciell halvcirkelformad utformning och en liten brygga fram till husfasaden och dörren. Trapphusen är öppna och av vitmålad betong dekorerad med färggranna mosaikplattor. Liknande konstruktion finns på loftgångshusen vid Vallhamra torg. Utmed byggnadernas fasad löper röda och gula plåtgesimser som delvis bryter tegeldominansen, detta ger byggnadens extriör en livligare och mer spännande yta.
Balkongerna vänder sig både utåt och inåt i området och ligger utanpå fasaden i en lådliknande konstruktion. I par innefattas de av ett vitmålat betongramverk med sidoväggar och fronter av rödmålad träpanel. Ett kraftigt pulpettak skjuter ut från fasaden överst. De balkonger som vetter in mot gården, skapar en rumskänsla i bottenplan.

Byggnadernas fönster, som är av enluftstyp, är antingen parvis eller enskilt placerade i liv med fasaden. Byggnaderna är källarlösa och vilar på en grå betongsockel.