Stäng fönster Partille kn, LEXBY 126:2 M.FL. LEXBY

OMRÅDE
Området utgörs av tre längor tvåvånings radhus. Det är beläget strax norr om järnvägen som går mellan Göteborg och det svenska inlandet. Brunnegårdsvägen går parallellt med den och in i området löper tre små återvändsvägar.

Bebyggelsen är uppförd på plan mark i tre räta rader i nordvästlig - sydöstlig riktning med 6-7 fastigheter i varje. Radhusen är omgivna av annan bostadsbebyggelse, förutom på dess södra sida där Lexbyvägen går. I nordväst finns fristående villor av olika typer och i norr en låg- och mellanstadieskola som heter Lillegårdsskolan. I nordöst finns det en liten centrumbyggnad med bland annat pizzeria, men annars är det främst radhusbebyggelse med olika karaktärer.

Radhusen är belägna så att de har entrén mot nordost och trädgård mot sydväst. Mellan längorna finns endast plats för en smal gångväg, vilket gör att bostäderna ligger tätt och det skapas en närhet i området. Bilar parkeras norr om husen. På den nordöstra sidan av radhusen ramas tomterna in av staket och förråd, vilket gör att entréerna till husen blir relativt dolda och privata. Baksidan - trädgårdssidan, ramas in av häckar och flertalet har höga staket mellan de uteplatser som finns i anslutning till husen.

Norr om radhuslängornas finns parkering och garage som komplement till bostäderna. Garagebyggnaderna är delvis sammanbyggda med radhusen. De utgörs av envåningsbyggnader med fasad av röd locklistpanel med vita garageportar och kröns av ett pulpettak.

BYGGNADER
Bebyggelsen karaktäriseras av enkla rektangulära former med röda träfasader, målade med Falu rödfärg, flackt tak utan taksprång samt en något ovanlig fönstersättning. Framför entréfasaderna finns förrådsbyggnader som med sin enkelhet, röda locklistpanel och vita snickerier ger associationer till lantliga bodar. Vita, sekundära, romantiserande trägrindar förstärker det lantliga intrycket.

Stomme/Konstruktion: stående regelstomme, lägenhetsskiljande väggar med tegelstomme
Fasad: fjällpanel, stående panel
Fasadfärg: röd, vit
Takform: sadeltak
Takmaterial: taktegel
Utvändiga detaljer: indragna balkonger, skärmtak, farstukvistar

Husens gavelrösten har stående, vit locklistpanel av trä. Denna övergår i ett band mellan de översta fönstren och upp till takfoten, som löper runt husen på långsidorna. Övrig fasad är klädd med röd, liggande fjällpanel. Fönstren är regelbundet upprepade i fasaden, men placerade på olika höjd, vilket ger ett oregelbundet och något annorlunda intryck. Fönstertyperna är främst tvåluftsfönster och treluftsfönster. I gavelfasaderna finns enstaka fönster i bottenvåningarna. Entréerna sitter i liv med fasaden och flertalet har ett plant skärmtak av korrugerad plast. Några är förändrade och farstukvistar har tillkommit. De indragna balkongerna är riktade mot trädgården och har vita balkongfronter av träspjälor. Vissa uteplatser är också indragna. Fasadlivet ansluter direkt till sadeltaket och takfoten skyms av hängrännorna.

Diverse förändringar har gjorts under senare år. Framförallt är entréernas skärmtak förändrade så att flertalet nu är som sadeltak eller små farstur. Ytterdörrarna är också förändrade, men ett litet antal av dörrar med karosseripanel, som troligen är de ursprungliga, finns kvar.