Stäng fönster Partille kn, PARTILLE 102:3 M.FL. PARTILLE

OMRÅDE
Bebyggelsen utgörs av fem flerfamiljshus som är utsträckta i öst-västlig riktning längs Partillevägens södra sida. I öst tangeras området av Oluff Nilssons väg. De är uppförda på plan mark som sakta sluttar upp mot söder mot punkthusen i Lexby. De omgärdas av asfalterade gångvägar som löper mellan gräsmattor, träd och buskage på den södra sidan och parkeringsplatser på den norra sidan närmast leden. Övrig bebyggelse runt omkring är tegellamellhus på dess östra sida samt den lilla centrumanläggningen som är uppförd i anslutning till punkthusen och Partille kyrkogård i väster.

I bottenvåningarna finns lokaler med verksamheter såsom frisör.

På den västra delen av parkeringsplatsen är tre mindre garage belägna. De är i ett plan och har tegelfasad och kröns av pulpettak.

BYGGNADER
Bebyggelsen utgörs av fyra våningar höga lamellhus i gult tegel med en regelbunden fönstersättning. Den rektangulära byggnadskroppen avslutas vid varje kortsida på ett ovanligt sätt, nämligen av ett utskjutande hörnparti med snedställd fasad i 45 grader mot övriga fasadlivet. Hörnpartiet kröns av ett pulpettak som bryter mot det egentliga sadeltakets fall, det pekar uppåt och utåt mot gavelfasaden vilket ger husen ett luftigt utseende som påminner om flygplansvingar.

Våningar: 4 och källare
Stomme/Konstruktion: betongstomme
Fasad: ½ stens fasadtegel, skivmaterial på burspråk
Fasadfärg: gult, grå
Takform: flackt sadeltak och pulpettak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: djupt indragna entréer, avfasade fasadhörn, burspråk, utskjutande balkonger

Fasaderna är klädda med gult tegel förutom på burspråken i entréplan på byggnadernas södra sida där fasadmaterialet utgörs av gråmålade skivor och burspråkstaken är klädda med gul plåt. Några av byggnadernas fasadhörn är avfasade vilket skapar ett mjukare intryck. Fönstersättningen är regelbunden. På den översta våningen är fasaden något indragen, mot de undre våningarnas fasadliv, och de vita enluftsfönstren är placerade så att de bildar ett vitt band i fasaden med vita träskivor mellan glasen.

Övrig fasad har regelbundet upprepad fönstersättning med gula och vita, ömsom perspektivfönster och ömsom enluftsfönster, i grupper. Badrummen utmärker sig i fasaden med små rektangulära fönster. Balkongerna, som också de är belägna på den södra sidan, hänger utanpå fasaden och har fronter av gul korrugerad plåt.

Entréerna är mycket djupt indragna i byggnadskroppen. Ytterdörrarna är av mörkt trä och har glasade fyllningar i den övre och sparkplåtar i den nedre spegeln. Det stora sadeltaket är mycket flackt och närapå osynligt, och takfallen bryts av flygplansvingarnas pulpettak i byggnadernas gavelpartier. Takfoten är synlig med gula taktassar.

Taken lades om under första halvan av 1990-talet. Takpappen byttes och takfoten byggdes ut så att den nu blev synlig utanför fasadliv. Vid samma tillfälle skedde ett visst fönsterbyte med byte till treglas. För övrigt har viss förändring skett då ett garage uppfördes under 1991 och soprummen byggdes till 1983.

KOMMENTAR
Byggnaderna är välhållna och förutom fönster som inte är synbart förändrade samt takfoten som visserligen är synligare idag men som inte påverkar husens karaktär negativt.