Stäng fönster Partille kn, UGGLUM 1:76 M.FL. UGGLUM

OMRÅDE
Bebyggelsen är belägen i Sävedalen i Partille kommun på Brattåskärrsvägens södra sida, norr om Ugglumsleden. Området utgörs av ett stort antal lamellhus som är uppförda på plan mark som sluttar lätt ned mot en ravin i öster. Lamellhusen begränsas i väster av Vallhamra torg och i öster av friliggande småhus. Inom området går säckgatorna Getekulls-, Broängs- samt Utåkravägen. På Ugglumsledens södra sida finns Vallhamra skola och torg. I övrigt är bostadsområdet främst omgivet av småhus uppförda under olika tidsperioder.

Bostadsbebyggelsen är uppförd så att lameller är placerade i ömsom öst-västlig riktning och ömsom nord-sydlig riktning. I söder avskärmas området av fyra utsträckta lamellhus i suterräng. Fem matarleder leder in till stora parkeringsplatser och därifrån sträcker sig gångbanor in mellan husen. Husen är anpassade efter naturen och byggnadskropparna är förskjutna i sidled. Utemiljön är som ett öppet grönt allrum där växtligheten ger en gemytlig upplevelse. Att döma av arkivhandlingar har utemiljön haft betydelse vid projekteringen eftersom det finns detaljerade trädgårdsritningar med bland annat buskplanteringar mellan olika funktionsytor utmärkta.

BYGGNADER
Bostadshusen är uppförda i två våningar och karaktäriseras av rektangulära byggnadskroppar med enkla, släta fasader med regelbunden fönstersättning och mycket flacka sadeltak.

Våningar: 2 samt några även med källare i suterräng
Stomme/Konstruktion: tegel
Fasad: lockpanel, steniskivor, betongelement med frilagd ballast
Fasadfärg: vit, beige, brun, blå
Takform: sadeltak
Takmaterial: korrugerad plåt
Utvändiga detaljer: gavelrösten klädda med vit liggande träpanel, entréomfattning av betongelement med frilagd brun ballast, indragna balkonger, blå balkongfronter, fasadpartier med liggande träpanelinhägnade uteplatser på entréplan, indragna entréer

Fasaderna är tilläggsisolerade och klädda med steniskivor i beige och vit kulör. Fasaden artikuleras av träpanel mellan våningarna, den liksom balkongfronterna, är målade i en stark klarblå kulör. Fasaderna mot balkongerna liksom gavelrösten är klädda med liggande, vit träpanel. Fönstersättningen är regelbunden över fasaden och målade vita. Den består av mindre perspektivfönster med ventilationsgaller men några fönster är även placerade tillsammans i grupper om två eller tre.
Entrédörrarna är riktade mot gården och placerade en bit innanför fasadliv. Dörrarna är av metall med hela dörrbladet uppglasat med fönsterglas. Över entrépartierna är fasaden inklädd med en blå plåtomfattning. Balkongerna är indragna i fasaden och vetter mot både öster, väster och söder. På ömse sidor om balkongerna finns vertikala betongelement med frilagd ballast.

Husen uppfördes av monteringsfärdiga betongytterväggar med frilagd ballast. Av det återstår idag endast omfattningar vid balkonger och entréer. Vid en renovering under mitten av 1980-talet tilläggsisolerades fasaderna och kläddes med steniskivor. Taken var belagda med papp men är nu täckta med korrugerad plåt.

KOMMENTAR
Bostadshusen och området i övrigt är väl underhållet och trevligt att vistas i. Fasader och tak har vid renovering tilläggisolerats och därför mist sitt ursprungliga utseende.