Stäng fönster Partille kn, UGGLUM 2:188 M.FL. UGGLUM

OMRÅDE
Området är beläget i Sävedalen i Partilles sydvästra del och består av radhus. De är omgivna av friliggande villor med varierande utseende främst från 1930- till 1960-talet. Radhusen är belägna längs Skolvägen som leder upp till Sävedalens kyrka. Väster om området går Stensvägen. Båda gatorna ansluter till Göteborgsvägen i norr.

Bebyggelsen består av 36 tvåplans radhus som är placerade i slänten ned mot E20. De är grupperade i fyra längor i närmast nord-sydlig riktning och med ett mellanliggande stråk med väl uppvuxen grönska samt en gångväg som leder genom området. Bostadshusen är anpassade efter terrängen och trappas ned i steg om tre lägenheter i varje byggnadskropp per marknivå. De är även förskjutna i sidled.

Övertäckta biluppställningsplatser eller carports finns öster om den nordöstra längan. De är uppförda i brunlaserat trävirke med pulpettak.

BYGGNADER
Radhusen karaktäriseras av väl sammanhållna, lådliknande byggnadskroppar, där fasaden går i liv med det plana taket via en markerad takfot och fönstren är placerade i ytterväggens fasadliv för att framhäva det släta och enkla liksom de geometriska formerna. Många är dock tilläggsisolerade med insjunkna fönster som resultat. Det exteriöra uttrycket varieras med fasadbeklädnader och kulörer.

Våningar: 2 och källare
Stomme/Konstruktion: betongstomme
Fasad: liggande/ stående träpanel, fasadtegel
Fasadfärg: gul, brun, vit
Takform: plantak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: djupt indragna balkonger, skärmtak, förrådsbyggnader sammanlänkade med entréfasaden

Sockelvåningen är klädd med vitt fasadtegel och den övre våningens fasad är klädd med stående, slät träpanel i olika kulörer som gul eller brun. Gavelfasaderna är både klädda med tegel och träpanel. Fasaderna avslutas upptill av cirka ett meter brett fasadparti med liggande träpanel, målad i en avvikande kulör, fasaden går sedan i liv med plantaket. Fönstersättningen är gruppvis upprepad i en regelbunden följd över hela fasaden. Det är perspektivfönster med ventilationsgaller och enluftsfönster målade med en vit kulör. Balkongerna är djupt indragna i byggnadskroppen under det plana taket. Fasadväggen är där uppglasad i hela sin bredd. Balkonfronterna består av liggande träpanel som med sin från fasaden avvikande färg bildar horisontella band i densamma. Det hela kan sägas ge ett kontinentalt intryck.

Entréfasaden är slät och ytterdörrarna sitter i liv med fasaden. De var troligen av lackerat trä ursprungligen, men flertalet är nu av senare datum. Framför entréerna finns ett förråd till varje lägenhet med samma fasadmaterial och med plana tak. De är sammanbyggda med skärmtaket över ytterdörrarna.

KOMMENTAR
Området har kvar sin ursprungliga struktur. Flera fasader har tilläggisolerats och målats i en annan kulör, troligen så är den bruna fasadkulören ursprunglig färg. Flertalet fönster har ersatts med andra, varav några har försetts med spröjs. Flera skärmtak har byggts in vilket har givit en mer permanent och gedigen prägel åt entréfasaderna. Området är välhållet.