Stäng fönster Partille kn, UGGLUM 14:170 UGGLUM

OMRÅDE
Området utgörs av ett flertal byggnader som bildar en grundskola för årskurs 1-9. Den hette tidigare Brattåskärrskolan. Den är belägen söder om Ugglumsleden och öster om Vallhamra torg. Skolområdet är uppfört på en låglänt, plan yta och omgivet av bostadsområden, främst flerfamiljshus men även villabebyggelse.

Skolan utgörs av ett flertal byggnader uppförda under tidsrymden 1951 till 1979 . Byggnaderna är placerade i en u-formation med fotbollsplan och lekplatser i mitten och öppningen mot söder. Byggnaderna har olika karaktärer. Fem av dem är i ett eller två plan och har enklare, rektangulära byggnadskroppar medan den sjätte har en komplex sammansättning av byggnadskroppar med ljusgårdar i mitten. Skolgården utgörs av asfalterade planer som har förskönats med träd och buskage vilket ger den ett gemytligt intryck.

BYGGNADER
Skolområdet har en sammanhållen arkitektur då alla byggnader har fasader av gult tegel men med olika uttryck. Den ursprungliga skolan har byggts till under årens lopp och även utsatts för flera bränder, vilket gör att det är svårt att hålla isär alla byggnader och deras tillkomstår.

På området finns de första byggnaderna från början av 1950-talet, en tvåvåningsbyggnad med skolsalar och en äldre och mindre, villaliknande byggnad, som ursprungligen var vaktmästarbostad men numera inrymmer skolhälsovård. Till skolan hör också två enplansbyggnader med klassrum, slöjd- och matsal från mitten av 1960-talet. I slutet av 1960-talet brann en del av högstadiebyggnaden, men den återuppfördes efter ritningar av samma arkitekt 1969. Från mitten av sextiotalet är även gymnastikbyggnaden (den till ytan största byggnaden på västra skolgården) och fritidsgården i sydost. Det huset byggdes till i samband med återuppförandet av högstadiet 1969. I slutet av 1970-talet var det en brand igen och denna gång brann den ursprungliga del av högstadiet som var kvar från början av sextiotalet. Den återuppfördes därefter med en gång igen, återigen av arkitekten Jan Wallinder arkitektbyrå . På skolområdet finns även en träbarack med grå träfasader och röda fönster.

Våningar: 1-2, delvis källare i suterräng
Stomme/Konstruktion: tegel, betong
Fasad: tegel, betong
Fasadfärg: gul
Takform: sadeltak, asymmetriskt sadeltak, valmat sadeltak
Takmaterial: taktegel, papp
Utvändiga detaljer: franska balkonger, utanpåliggande balkonger, arkadtak över entré till skolmatsal, utskjutande fasadpartier, naturstenssockel av skiffer, fasadpartier med mönstermurat tegel, konstverk över entré, sockel av kalksandsten

Fasaderna är av gult tegel, där vissa partier har mönstermurats för att få en dekorativ verkan. Fönster och entrédörrar sitter i liv med fasaden. Fönstren är företrädesvis tvålufts med ett horisontellt överljus. Ytterdörrarna är av metall med glas. Över huvudentrén till det äldsta huset i norr sitter det ett konstverk av smide på fasaden.
På byggnaden i öster är sadeltakets västra takfall förlängt så att det skapas en skyddad arkad över fasaden och entréer mot skolgården.

KOMMENTAR
Skolbyggnaderna är i gott skick och välbevarade. Skolbyggnaderna ger genom sin sammansättning över tid en intressant bild av femtio- och sextiotalets skolbyggnadstraditioner då varje byggnads exteriör är typisk för sin tid. Den äldsta byggnaden är ett bra exempel på femtiotalsarkitektur med artikulerade tegelfasader, annorlunda fönsterformer och asymmetriska takfall. Övriga byggnader bär spår av sextiotalet i form av lägre hushöjder, större och mer dominanta sadeltak och renare fasader.