Stäng fönster Härryda kn, HULEBÄCK 1:23 M.FL. MÖLNLYCKE

OMRÅDE
Området är beläget i centrala Mölnlycke i Härryda kommun och det utgörs av främst av detalj- och dagligvaruhandel samt administrations- och kontorsverksamheter. Centrumbildningen breder ut sig kring Centralvägen - en gångväg som löper genom området och binder samman det. Området begränsas av Biblioteksvägen i söder, några längor med bostadshus jämte Ekdalaskolan norr om Centralvägen, en gata kallad Allén i öster och i väster en större vägkorsning som avskärmar Mölnlycke centrum från Rådasjön.

Området är beläget på plan mark som sluttar mycket svagt ned mot Mölndalsån som rinner mellan Rådasjön i väster och Mossetjärn i öster. Själva centrumbildningen kan delas i två delar, en del runt Råda Torg och en del längs Centralvägen som löper västerut från torget. Råda Torg kantas av ett punkthus och en tvåvåningsbyggnad (enligt bygglovhandlingar benämnt Alléhuset) samt ytterligare byggnader som har tillkommit före 1955 eller efter 1975, det vill säga utanför den period som inventeras. Den västra delen av centrum utgörs av en rad med byggnader längs Centrumvägens södra sida. De rymmer främst dagligvaruhandel (Centrumvägen övergår i väster till Kyrkvägen) förutom vårdcentralen längst i väster. I och kring centrum finns ytterligare byggnader som uppförts efter 1975 och som inte berörs av denna inventering.

Råda torg utgörs dels av en stensatt trädbevuxen plats, sommartid med sittbänkar, dels av ett grönt rum med gräsmatta och lekplats. En asfalterad gångväg leder västerut från Råda torg till ett flertal en- och tvåvånings byggnader med dagligvaruhandel. De karaktäriseras av fasader av korrugerad plåt samt plantak. I norr ansluter Ekdalaskolan som är från tidigt femtiotal till Råda torg och i väster finns bostadshus från 1940- och 50-talen.

På torget finns alltså både affärs- och administrationsverksamhet som annan social service och även ett antal bostäder.

BYGGNADER
De berörda byggnaderna är dels ett punkthus i nordost (se beskrivning nedan), dels ett tvåvåningshus med bostäder och verksamheter i sydost (se beskrivning nedan), dels två stycken enplanshus med fasader av korrugerad plåt och plantak i söder. I sydväst finns slutligen en vårdcentral i två våningar med fasader av gult tegel.

Varuhus kv. 1:23
Våningar: 1-2
Stomme/konstruktion: -
Fasad: korrugerad plåt
Fasadfärg: vit
Takform: plantak
Takmaterial: okänt
Utvändiga detaljer: skärmtak över entré, lastbrygga i öster

Byggnaden består av två byggnadskroppar med olika våningshöjd. Affärsdelen är uppförd i en våning och personal- och lagerutrymmen i två våningar. Fasadens korrugerade plåt är både horisontellt och vertikalt ställd för att artikulera fasaden. Fasaden avlutas mot det dolda taket med en plåtomfattning. Över entrén finns ett skärmtak och på byggnadens östra sida en lastbrygga.

Vårdcentral och apotek kv. 1:55
Fasad: tegel, plåtkassetter
Fasadfärg: gul, vit
Takform: plantak
Takmaterial: okänt,
Utvändiga detaljer: burspråk

Byggnaden är uppförd som ett U med entrén inne på gården. Byggnaden är i två våningar med fasad av gult tegel som i anslutning till taket övergår i vita plåtkassetter. Taket är ett dolt plantak. Den för övrigt släta fasaden artikuleras av fönster med röda plåtkarmar och av ett burspråk i röd plåt på den södra fasaden.

Varuhus kv. 1:105
Stomme/konstruktion: regelstomme
Fasad: träpanel
Fasadfärg: vit
Takform: plantak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: gröna trädetaljer

Varuhuset utgörs av en stor rektangulär byggnadskropp. Fasadmaterialet är vit träpanel, uppförd både horisontellt och vertikalt, som bryts upp av gröna trädetaljer som delar in fasaden. Fasaden avlutas mot plantaket av en vit plåtomfattning. Mot parkeringsplatsen i söder finns en lastbrygga.

Alléhuset kv. 1:520
Stomme/konstruktion: stålpelarstomme
Fasad: träpanel, lackerade aluminiumskivor, betong
Fasadfärg: rosa, grå
Takform: plantak?
Takmaterial: -
Utvändiga detaljer: loftgång, utanpåliggande trapphus, lastbrygga

Byggnaden är i två våningar med handel i bottenvåningen. Det byggdes med bostäder på andra våningen men numera är det social service där som tandläkare och dylikt. Bottenvåningens fasad utgörs främst av stora skyltfönster av brun aluminium. Andra våningen utgörs av en loftgång som förbinder lägenheterna med varandra, den nås via en utanpåliggande rak trappa placerad längs fasaden. Fasaden mot loftgången utgörs av enluftsfönster och ytterdörrar av slät träpanel samt där emellan rosa vertikal träpanel. Fasaden avlutas upptill och nedtill av vit horisontell brädfodring. Huset är sammanbyggt med intilliggande posthus uppfört efter 1975.

I början av 1980-talet byggdes Alléhuset om och anpassades då till företagshälsovård.

Punkthus kv. 1:578
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: plåtkassetter
Fasadfärg: vit, beige
Takform: plantak
Takmaterial: okänt, vid uppförandet eternitskiffer
Utvändiga detaljer: arkadgång utmed bottenvåningen, indragna balkonger, synlig betongstomme i fasaden

Punkthusets fasader mot väster och öster betonar byggnadens vertikalitet med synliga betongpelare klädda med vit plåt. Varje våning utmärks med fönsterband där de vita fönstren är något indragna innanför fasaden vilket ger den ett visst djup. Mellan fönsterbanden är fasaden klädd med släta plåtkassetter i brunbeige kulör. Fasaderna mot söder och norr har stora indragna balkonger i två vertikala band mot byggnadens mitt, med balkongfronter av vit slät plåt, och korrugerad vit plåt på ömse sidor. Bottenvåningen är indragen från överliggande fasadliv så att en arkadgång bildas under den.

Ursprungligen var huset klätt med eternitskivor men fasaden tilläggisolerades och ersattes med plåtkassetter i början av 1980-talet.

KOMMENTAR
Mölnlycke centrum har byggts på i takt med andra krav. Där finns representerat typiska och karaktäristiska byggnader för de senaste decennierna.