Stäng fönster Härryda kn, LANDVETTER 2:19 M.FL. LANDVETTER

OMRÅDE
Området är vidsträckt och beläget på plan mark i närheten av Landvetters centrum, norr om riksväg 40. Det består av två olika byggnadstyper som är enhetligt utförda, dels radhus och dels loftgångshus. Bebyggelsen avgränsas i väster av en relativt stor öppen yta med bland annat bollplaner, i norr av blandad villabebyggelse, i öster av Borgasvägen och i söder av Landvettersskolan. Området präglas av den kantiga bebyggelsen och de raka och smala gångstråken som leder runt bland husen. Huslängornas placering bildar inga gårdar mellan sig, men på några ställen i området öppnar sig relativt stora ytor som innehåller små bollplaner, gräsmattor och diverse lekanordningar. I bostadsområdets norra och östra del finns ett flertal garagelängor uppförda. I bostadsområdet är också ett aktivitetshus samt en värmecentral beläget.

BYGGNADER
Bebyggelsen utgörs av 16 längor med totalt ca 160 radhus och sju loftgångshus. Byggnaderna är enhetligt utformade och har fasader av liggande träpanel och alla husen kröns av flacka papptäckta pulpettak.

Våningar: 2-3, suterräng
Stomme/konstruktion: regelstomme
Fasad: träpanel
Fasadfärg: rött, gult
Takform: pulpettak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: balkonger, loftgångar, förrådsutrymmen

Bebyggelsen i Stommen består av 16 radhus och 7 loftgångshus disponerade i öst-västlig samt nord-sydlig riktning. Byggnaderna är uppförda i två våningar, en del i suterräng. Husen kröns av flacka papptäckta pulpettak. Byggnadernas fasader består av liggande träpanel där kulören varierar mellan rosa, rött, gult, vitt och blått. Husens gavlar är i det närmaste slutna, endast ett litet rektangulärt fönster bryter slutenheten, och består av stående träpanel. Fasaden som vetter in mot den lilla privata gården/uteplatsen pryds med fönsterband som är placerat i liv med fasaden. I övrigt är fönstren av enluftstyp och regelbundet placerade utmed fasaden. Radhusens entréer markeras av en utskjutande förrådsbyggnad, som även delar in den främre gårdsytan. Loftgångshusens entréer, som är belägna på andra våningen, markeras av en trappavsats. Trappans utsprång är sammanbyggt med byggnadens sopförråd. Loftgångshusen vilar på en sockel täckt med steniskivor.

KOMMENTAR
Bebyggelsen i området har genomgått smärre exteriöra förändringar. Soprum och garage har tillkommit.