Stäng fönster Göteborg kn, KORTEDALA 135:1 KORTEDALA

Kortedala Torg, fortsättning del två (för första delen - se Kortedala Torg, del ett)

Byggnaden på torgets nordvästra sida består av en kompakt och sluten affärsbyggnad i två våningar med fasad av tegel och putsade skivor.

Stomme/konstruktion: betong
Fasad: tegel, puts
Fasadfärg: vit
Takform: motfallstak
Takmaterial: plåt
Utvändiga detaljer: -

Den förändrades kraftigt 1986. Taket är belagt med röd plåt som har dragits ner mot fasaden. Ursprungligen var taket, som är en typ av motfallstak, belagt med papp täckt av singel i fallet ned mot takbrunnarna.

En av byggnaderna på torgets västra sida, i den norra delen av torget, rymmer bland annat grönsaksaffär och bibliotek som det ursprungligen var avsett för. Byggnaden domineras av de stora butiksfönstren.

Fasad: tegel, puts
Fasadfärg: röd, grå
Takform: -
Takmaterial: -
Utvändiga detaljer: arkad

Fasad: tegel, puts
Fasadfärg: vit
Takmaterial: plåt

Fasad: tegel, puts
Fasadfärg: röd, grå
Takform: -
Takmaterial: -

Fasader är klädda med rött tegel alternativt grå slätputs. Våning två skjuter ut över bottenvåningen så att en arkad bildas.

Torgets mittersta del omgärdas av fyra likartade tvåvånings byggnader varav några har källare. Byggnaderna har fasader av ljus slätputs samt gavelfasader av ½ stens rött tegel.

Stomme/konstruktion: betong med utfackningsväggar av lättbetong
Fasad: aluminiumplåt
Fasadfärg: vit/beige
Takform: sadeltak
Takmaterial: korrugerad plåt
Utvändiga detaljer: franska balkonger

Entrévåningen har stora butiksfönster. Den andra våningen har en horisontell fönsteraxel med ljusa karmar samt i fälten mellan fönstren en gulfärgad skiva. På byggnaderna finns franska balkonger. Byggnaderna kröns av ett sadeltak i vit korrugerad plåt, ursprungligen var taken belagda med korrugerad eternit. Flera ombyggnader har skett på senare år (1985, 1990, 1995), bland annat i mitten av 1980-talet då fasader tilläggsisolerades och bekläddes med varmvit aluminiumplåt.

Byggnaden som är beläget i det sydöstra hörnet av torget är en administrativ byggnad i två plan med källare är till exteriören lik de ovanstående förutom att det har en vit, synlig betongstomme med utfackningsväggar av 1½ stens rött tegel. Fasaden delas på varje plan upp av symmetriskt utplacerade perspektivfönster i horisontella rader. Sadeltaket var ursprungligen belagt med eternit. Byggnadens ursprungliga funktion var som sjukvårdscentral.

Byggnaden vid Hundraårsgatan är en byggnad i fyra plan. Den uppfördes som en skolbyggnad men har under årens lopp haft olika funktioner. Nuvarande utseende erhöll den i början av 1990-talet, numera är den uppdelad i en bostadsdel och en del med affärslokaler.

Våningar: 4 och källare
Stomme/konstruktion: lättbetong
Fasad: spritputs, tegel
Fasadfärg: beige, rött
Takform: sadeltak
Takmaterial: -
Utvändiga detaljer: franska balkonger, lastbrygga

Affärslokalerna i entréplan har stora skyltfönster och de övre våningarna har symmetriskt placerade perspektivfönster i grupper om två. Trapphusen markeras i fasaden genom att perspektivfönster har placerats i ett lodrät fönsterband i fasadens fulla höjd. Entréerna är på byggnadens båda långsidor. Både bostadsdelen samt servicedelen har franska balkonger. En lastbrygga med port finns i byggnadens norra del.
Byggnaden uppfördes med fasad av ½ stens fasadtegel och sadeltaket var belagt med eternit.

Garagebyggnaden är en byggnad bestående av två parkeringsdäck, det övre utan tak, samt ett källarplan. Parkeringsdäcket är gjort av bärande, platsgjuten betong, det är en öppen konstruktion med betongväggar upp till bröstningshöjd. Fasaden utgörs av den synliga betongen som troligen är obehandlad.

KOMMENTAR
Byggnaderna runt torget var tidigare troligen mer enhetliga, men är idag förändrade och flera fasader har punktvis erhållit annat material än det ursprungliga, till exempel korrugerad plåt.

Torgets karaktär ges av den låga bebyggelsen och den omsorgsfullt utformade gatstensbeläggningen.