Stäng fönster Göteborg kn, KVIBERG 22:6 M.FL. KORTEDALA

OMRÅDE
Området är beläget som en ö mellan leden Kortedalavägen i väster och spårvägen i öster, där Kvibergs kaserner med militära byggnader och grönområden möter. I söder avgränsas området av Regementsvägen. Beväringsgatan och Befälsgatan leder fram till varsitt stort skivhus med garagelängor och omfattande parkeringsytor på bilsidan. I norr och söder finns skogsbeväxta kullar med varsin lantligt röd träbyggnad på; i norr f.d. trädgårdsmästarbostad, i söder f.d. ammunitionsförråd. Östra skivhuset har små affärslokaler längs ett takförsett affärs- och entréstråk åt gården, kallat "vänliga sidan" vid uppförandet. Daghem finns också i området.

Skivhusen har en ytligt sett ensartad utformning med röda gavlar och ljust färgade långsidor med utskjutande partier. Det östra skivhuset byggdes kring 1960, ett hyreshus med tretton våningar. Huset är 240 meter långt och därmed Nordens största bostadshus när det uppfördes. Bottenvåningen genomskärs av gångar mellan parkerings- och gårdssidan. Det västra huset har bostadsrätter i femton våningar inklusive bottenvåningen och är ungefär hälften så långt. Byggnaderna är klart inspirerade av Le Corbusiers idéer om rationellt bostadsbyggande och fristående hus i park. De uppmärksammades av samtiden som lovordade stort uterum, hög teknisk standard, läget och ingen insyn från grannarna etc. Det byggdes med betongelement från Blomqvist Elementbyggen, liksom flera andra hus i Göteborgs förorter. Husen kan ses som intressanta föregångare till den liknande storskaliga senare bostadsbebyggelsen under miljonprgrammet.

Utemiljön i området flyter samman utan gränser med bollplan, lekplatser och kantade gräsytor med spensliga lövträd såsom exempelvis pil. Gångstigarna är asfalterade och ytan närmare husen har betongsten. Kullarna med sin ymnigare växtlighet är välgörande höjder i den annars flacka omgivningen. Framför västra huset med bostadsrätter finns omfattande planteringar med buskar, både löv och barr samt låga träd. Denna halvoffentliga zon saknas runt hyreshuet.

Östra byggnaden:
Huset ritades av Friberger 1958 och har hyreslägenheter. Byggnaden har rytmiskt fördelade utskjutande partier med inglasade balkonger i tolv våningar åt båda håll. Åt gården vetter ett takförsett stråk med entréer och lokaler. Huset kröns av en indragen takvåning.

Våningar: 13 samt takvåning
Stomme/konstruktion: betongelement
Fasad: fasadelement
Fasadfärg: vit, röd gavel
Takform: pulpettak på takvåningen
Takmaterial: plåt
Utvändiga detaljer: inglasade balkonger, uteplats i sydöst, skärmtak åt gården

Konstruktionen och fasadmaterialet är nästan uteslutande betong, sandspackel och lättbetong. Sockeln är av element med grov ballast. Gavlarna har fasadelement med rött pigment. Betongen på balkongfronterna är också målad i en röd nyans. Balkonger finns åt båda håll, somliga helt indragna i fasadeliv, andra i de utskjutande fasadpartierna.

Bottenvåningen har ett stråk åt gårdssidan med tidstypiskt skärmtak på konsoler. Längs fasaden finns entréer och affärslokaler med skyltfönster. Huset har en smal takvåning, som fram till ombyggnaden varit indragen från övriga husets takfot på båda sidor. Konstruktionen kan sägas forma ett säteritak utan den översta takåsen. Våningen har mindre lägenheter och takterass. Perspektivfönstren med sidoruta sitter ensamma eller i par i vertikala rader och är av brun aluminium. Somliga entrédörrar till lokalerna är ursprungliga, medan entrépartiet till bostäderna har bytts ut. Dess nuvarande, brunbetsade, ålderdomliga utformning med profilerade lister harmonierar inte med byggnaden i övrigt. Väggarna inne i entréerna är dels av betong med grov ballast och dels av konstfärdig originalmosaik som dekorerar ytan runt hissarna. Hissdörrarna är ådrade för att imitera trä.
1986 byggdes huset om. Då glasades balkongerna in, nya fönster tillsattes, fasaderna bättrades på och ett par nya vindslägenheter tillkom.

Västra huset:
Byggnaden rymmer bostadsrätter och byggdes senare än hyreshuset, 1961. Det ritades av Lennart Green. Huset har genomgått en kraftig ombyggnad i början av 1990-talet och miste den ursprungliga karaktären. Betongstommen var ursprungligen täckt med eternitplattor. Breda, utskjutande partier med både balkong och rum i 14 våningar, samt svagt utskjutande, burspråkslika balkongpartier. Åt gården löper en arkad.

Våningar: 15 samt suterräng i söder
Fasad: bred stående plåtpanel
Fasadfärg: vit, beige, röd gavel
Takform: plant
Takmaterial: plåt
Utvändiga detaljer: inglasade balkonger, arkad åt gården, gångbro vid suterrängdelen i sydöst

Fasadelementen har tilläggsisolerats och klätts med vit plåt.. Balkongerna har ett litet rött, fasat fält. Mellan pelarna under de utskjutande partierna löper senare tillägg av dubbla skärmtak av röd plåt och glas, så att en arkad bildas längs långsidan. Denna arkadmiljö är en brokig, anakronistiskt upplevelse med ålderdomliga kättingstaket av smide mellan de ursprungliga betongpelarna, elskåp inklädda i trä med gångjärnsbeslag av 1700-talskaraktär, vitt undertak av korrugerad plåt, naturstensmur med betongglas upptill och en grov glastakskonstruktion från 1990-talet med plåtventilationsrör från tvättstugorna. Ånga pyser ur rören över de upphöjda planteringarna.

Perspektivfönstren sitter jämnt fördelade över fasaderna i vita aluminiumbågar. Entrédörrarna är nya och av ofärgad metall. I sydöst leder en gångbro med grå Steniskivor på, till arkaden över suterrängvåningen. Bron bärs upp av en fyrfingrad "kyparhand" i betong.

KOMMENTAR
Bottenvåningens trappuppgångar var omsorgsfullt utformade i båda husen, cementmosaik och ädelträ användes till entréer. Gavlarna skapar tydliga vertikala accent på huset. Trots förändringarna är karaktären i området bibehållen. Bebyggelsen kan karaktäriseras som ett tidstypiskt inslag i stadsmiljön och - i synnerhet hyreshuset - föregångare till senare storskalig bebyggelse.